fbpx
E-UTRIP
(Foto: Občina Vodice)
Aktualno Črna kronika Kočevje Kronika Ribnica

Pozor! Drzne tatvine v porastu!

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali
sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Samo v mesecu septembru smo na območju Policijske uprave Ljubljana obravnavali štiri primere tovrstnih tatvin. V tem mesecu smo opazili, da so tudi storilci prilagodili svoje ravnanje trenutni situaciji in se začeli predstavljati kot osebe, ki so prišle razkužiti objekt zaradi možnosti okužbe s koronavirusom.

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa četudi »stopijo samo za vogal«. V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujemo da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog, oziroma pokličejo podjetje v imenu katerega se predstavljajo. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz
oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). Če ste v dvomu, ali ne gre morda za goljufa, je priporočljivo takšno osebo tudi odsloviti.

Ker so praviloma oškodovanci starejše osebe, njihovim svojcem svetujemo, da se o omenjeni problematiki z njimi večkrat pogovarjajo in jih opozorijo na previdnost, ter možna preventivna ravnanja.

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja naj takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Občane tudi naprošamo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje pa se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

Aleksandra Golec, PU Ljubljana

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki