fbpx
E-UTRIP
Aktualno Izpostavljeno

Poziv k primerni zaščiti na prostem živečih domačih živali ob nizkih temperaturah

Domačim živalim, ki bivajo na prostem, je treba v temperaturah pod lediščem zagotoviti dobro izoliran prostor, kamor se lahko umaknejo pred mrazom in vetrom, je opozorila uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Poskrbeti je treba tudi za ustrezno hrano in vodo, ki jo je treba večkrat dnevno menjati, da ne zmrzne.

Pasje ute so po oceni uprave primerne le, če so dobro izolirane, niso izpostavljene prepihu, so več prekatne in imajo psi v njih ustrezen material za ležišče.

Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna. Za naštete pse za sprehode ob ekstremnih temperaturah uprava svetuje uporabo zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščita tačk z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami. To psom zagotavlja dodatno varnost in udobje v zahtevnih vremenskih pogojih.

Za pašne živali so ekstremne temperature večje od deset stopinj pod lediščem, zato je ključnega pomena zagotovitev dovolj ustrezne krme, sveže pitne vode, zaščita pred močnim vetrom ter suh prostor ali suho mesto za počitek, najbolje v zaprtih prostorih, so razložili na upravi.

V obdobju hudega mraza je še posebej pomembno, da so živali čiste in suhe. Mokre in z blatom prekrite dlake namreč zmanjšujejo izolacijsko sposobnost, zato je redno vzdrževanje higiene ključno za ohranjanje njihovega zdravja in dobrobiti v zahtevnih vremenskih pogojih. S temi ukrepi lahko lastniki živali zagotovijo pašnim živali, da prebrodijo hladne temperature brez nepotrebnih težav in neugodnosti, so dodali.

Ob tem ljudi pozivajo naj v mrzlih dneh pomislijo tudi na prostoživeče mačke brez lastnikov, ki jih je kljub številnim ukrepom za zmanjševanje nenadzorovanega razmnoževanja še vedno veliko. Nasvete, kako jim pomagati z izdelavo zavetij pred mrazom, je mogoče najti na spletnih straneh društev za zaščito živali.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki