fbpx
E-UTRIP
Staš Oražem. FOTO: Osebni arhiv.
Aktualno Novice Šport

Powerlifting: Ribničana Staša Oražma v soboto čaka državno prvenstvo

Vse se je začelo povsem po naključju, ko je Staš Oražem na treningu dvignil 85 kilogramsko utež. 18 letni dijak Gimnazije Kočevje je takrat prišel do spoznanja, da je pravzaprav podrl državni rekord v svoji kategoriji. In troboj moči (powerlifting) ga je začel vse bolj zanimati, intenzivno je začel trenirati in poleti 2021 že zasedel prvo mesto v kategoriji do 66 kilogramov. Že na prvem tekmovanju je podrl vse kadetske rekorde v svoji kategoriji. Zdaj je čas za nove. V soboto ga čaka državno prvenstvo.

Lovorike ne osvaja zgolj znotraj meja, udeležil se je tudi Evropskega prvenstva v powerliftingu na Poljskem. »Tam sem zasedel 3. mesto v moji kategoriji (kadeti -74kg) v seštevku in 2. mesto v kategoriji v potisku s prsi. Moji dvigi so bili, počep 220kg, potisk s prsi 142,5kg in mrtvi dvig 235kg.Tekma je bila zelo uspešna, saj sem podrl kar 6 državnih rekordov (4 kadetske in 2 mladinska). Zdaj sem že na koncu priprav za naslednje državno prvenstvo, ki bo potekalo 1.4.2023 v Kidričevem,« je ponosen Staš in poln pričakovanj.

Staša pri tem zanimivem športu podpira družina in prijatelji. Powerlifting postaja čedalje bolj prepoznaven, na tekmovanja se prijavlja čedalje več mladih navdušencev.

»Ali se ne boš poškodoval? A si prepričan, da lahko toliko dvigneš?« je le nekaj vprašanj, ki mu jih postavijo radovedneži. Najbolj pa se nasmeji ob  vprašanju: » Ali si nevaren?«. Zgolj za konkurenco!

Lansko državno prvenstvo.

Stašev cilj je, da v obdobju nekaj let pride med top 3 tekmovalce v Sloveniji.

»Letos sem na koncu leta, ko so naredili pregled vseh letošnjih tekmovanj, pristal na 6. mestu med vsemi moškimi tekmovalci. Drugače pa imam v svoji kategoriji možnost za 1. mesto in ga tudi obdržati.«

Naslednje mednarodno tekmovanje, ki se ga bo udeležil, bo gostila Budimpešta. Ker pa bo takrat že mladinec, bo konkurenca večja.

A se je ne boji in pridno trenira. Tudi v šoli imajo posluh za njegove ambicije, ima status športnika, kar mu pride še kako prav. Nenapovedanih spraševanj ni, za pisanje kontrolnih nalog pa ima možnost 3 rokov.

Glede prehrane nima posebnega režima ali jedilnika. »Jem kar mi odgovarja in to kar mi da dosti energije. Glavni cilj je pojesti optimalno količino beljakovin (2g/kg telesne mase) in zadostno količino ogljikovih hidratov, da imam energijo za trening,«  in da pomete s konkurenco, pojasni športnik.

Prvega aprila ga torej čaka pomembna tekma, kjer bo nasprotnikom zagotovo pokazal, da z njim ni šale.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki