fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Pravni nasvet

poraVnava svetuje: »Ali je zakonito, da sem lani dobil manjši regres od drugih zaposlenih?«

Ste prejeli regres? 1. julij je tisti dan, ko bi morali delodajalci izplačati regres za letni dopust. Ta mora doseči vsaj višino minimalne plače. Strokovnjaki podjetja poraVnava d. o. o. se med drugim ukvarjajo tudi s pravnimi nasveti v povezavi z regresom.  Na podjetje poraVnava se je obrnil bralec, ki mu bo regres izplačan kasneje.

Pozdravljeni!

Prosim za nasvet in sicer me zanima ali je zakonito, da sem lani dobil manjši regres od drugih zaposlenih v podjetju? Poleg navedenega pa je delodajalec letos napovedal, da bo izplačal regres šele oktobra. Ali to lahko stori?

Spoštovani!

Regres mora glede na Zakon o delovnih razmerjih -1  delodajalec izplačati najkasneje do 1.7.2023, vendar se v primeru nelikvidnosti ta rok podaljša do 1. novembra tekočega leta. Torej v primeru, ko je podjetje v finančnih težavah oziroma je delodajalec nelikviden lahko regres izplača tudi po 1.7., vendar najkasneje do 1.11. Trenutno je višina minimalnega regresa 1.203,66€.

Različne višine regresa za različne skupine ljudi zakonodaja izrecno nikjer ne prepoveduje, vendar je potrebna posebna pozornost pri določanju kriterijev razlikovanja. Delodajalec mora v načelu vse delavce obravnavati enako, kriterij razlikovanja pa nikakor ne sme biti v povezavi z narodnostjo, raso, etničnim poreklom, nacionalnim in socialnim poreklom, spolom, barvo kože, zdravstvenim stanjem, invalidnostjo, vero ali prepričanjem, starostjo, spolno usmerjenostjo, družinskim stanjem, članstvom v sindikatu, premoženjskim stanjem ali drugo osebno okoliščino.

V praksi se pogosto dogaja, da delavci dobijo višja izplačila regresa (tudi poslovne uspešnosti oz. božičnice) v kolikor so bili v zadnjem letu več časa prisotni na delu – kar pomeni, da delavci, ki so več odsotni zaradi porodniškega dopusta ali bolniške odsotnosti dobijo manjši regres. V konkretnem primeru gre za diskriminatoren kriterij, saj so delavci različno obravnavani glede na svoje zdravstveno stanje ipd.

Delodajalec torej v načelu lahko odredi različna izplačila regresov, vendar mora biti izredno pozoren, da kriteriji razlikovanja niso diskriminatorni. Kriteriji morajo biti pisno opredeljeni v kolektivni pogodbi ali drugih internih aktih podjetja, pri tem je izredno pomembno, da so jasno in v naprej določeni, ter da so vsi delavci z njimi seznanjeni.

V kolikor potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz delovnega razmerja ali pomoč pri razlagi zakonodaje s predmetnega področja vam svetujem, da se obrnete na poraVnavo d. o. o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

Lana Ferhatbegović, poraVnava d. o. o.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki