fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Kočevje

Položnica za komunalo bo višja

Na seji Občine Kočevje pretekli teden so sprejeli sklep o določitvi cen komunalnih storitev – ravnanje z odpadki ter odvajanje in čiščenje odpadnih voda. Gre za podražitev, ki je izvedena na podlagi Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja in je posledica vseh podražitev na trgu, ki so vplivale na izvajanje teh dejavnosti. Uredba namreč določa periodiko in metodologijo za oblikovanje cen obveznih občinskih gospodarskih javnih služb. Podražitev je začela veljati 1. junija 2023, sporoča Komunala Kočevje.

Direktor komunale Kočevje Marko Kljun, je na seji pojasnil ozadje nove podražitve in predstavil delo komunale, ki so ga svetniki sicer pohvalili. Povedal je, da odpadki predstavljajo 20 % vseh prihodkov v podjetju, kar znese približno 2 milijona evrov prihodkov. Delo komunale pa ne obsega samo ravnanja z odpadki, gre za razpršeno dejavnost, kar povzroča težave pri oblikovanju cen. Pojasnil je, da so pri področju energetike in cest odvisni od zunanjih pogojev, na katere pa nimajo vpliva.

Glede usklajevanja cen je pojasnil, da so nazadnje svetniki potrjevali cene za odvajanje odpadnih voda leta 2019, cene čiščenja odpadkov leta 2020, cene pogrebnih dejavnosti leta 2016, cene storitev na cestah in javnih površinah (stroške nosi občina) pa so nazadnje potrjevali leta 2013.

Stroški so se v teh letih povišali. Eden ključnih naraščajočih stroškov je zagotovo rast plač, saj je komunala delovno intenzivno podjetje. V teh letih smo bili priča večkratnemu zvišanju minimalne plače, kar podjetju prinese dodatnih 200 tisoč evrov stroškov letno. “Poleg plač so se stroški komunal povišali tudi zaradi cen energentov. Leta 2021 smo za električno energijo plačevali 50 evrov za megavatno uro, lani pa 140. Pogodba, ki smo jo dobili na javno naročilo pa znaša 420 evrov na megavatno uro. Stroški presegajo 400 tisoč evrov povečanja. Kar nam je uspelo je, da smo ključna odjemna mesta prenesli na Občino Kočevje, ki ima trenutno 100 evrov na kilovatno uro, in na ta način smo zadržali ta dvig, ki bi bil še bistveno bolj brutalen,” je na seji povedal direktor.

Komunala je iskala vrzeli, kje bi lahko prihranila, je pojasnil direktor. Kot smo že omenili, so prenesli elektriko na občinske pogodbe in prihranili dobrih 300 tisoč evrov. Dela na cestah in javnih površinah izvajajo preko posameznikov, vključenih v sistem javnih del, saj del stroška sofinancira država. Redno se tudi prijavljajo na sofinancirane projekte, smo slišali na seji.

Kljub temu je povišanje cen nujno, da komunalne storitve nemoteno delujejo, pravi direktor. In kaj to pomeni za uporabnike? Za koliko bodo dražje položnice? Dvig cen se giblje med 1,41 do 6,43 evra. Cene se bodo podražile za povprečnega gospodinjskega uporabnika za približno 13 %. Nove cene komunalnih storitev pa veljajo od 1. junija 2023.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki