fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Društva Kočevje Novice

Poljanski gasilci ponosni na 110 let obstoja

Z veliko parado, nagovori, podelitvijo priznanj in prevzemom novega gasilskega vozila za prevoz moštva, je Prostovoljno gasilsko društvo Velike Poljane obeležilo 110-letnico ustanovitve.

Ob izteku 19. stoletja je nekaj Poljancev dalo glave vkup, a jim takrat zaradi šibke podpore ni uspelo ustanoviti društva. Prizadevanja so obrodila sadove leta 1909, ko je 45 prisotnih krajanov izvolilo 9-članski upravni odbor, ki ga je vodil načelnik. S sredstvi, ki so jih imeli na razpolago, so začeli z nakupi osnovne gasilke opreme, leta 1925 pa so dobili tudi svoj dom. Društvo je z leti raslo, v shrambi je bilo vse več strojne opreme, tudi motorna brizgalna je tam stala. V letu osamosvojitve so nabavili večje vozilo in kmalu odprli še novi dom, leta 2006 so kupili še drugo gasilsko vozilo za vodo.

Za visok jubilej so s skupnimi močmi, kot je dejal Franc Gregorič, od pred kratkim novi predsednik društva, pridobili sodobno vozilo za prevoz opreme in moštva GV1, za katerega so nastrgali 32 tisoč evrov. »Pomagali so skoraj vsi krajani, kolikor je pač kdo lahko. Poljanci znamo stopiti skupaj. In to največ šteje,« je ob prevzemu žarel Gregorič.

Društvo, ki skrbi za požarno varnost na hribovitem in poraščenem območju, je z vozili še kar dobro opremljeno, želijo si posodobiti opremo, ponosni pa so na članstvo. V svojih vrstah jih je kar 105, med njimi veliko mladih in izurjenih gasilcev, nekaj tudi gasilk. V novemu domu, ki je priljubljeno shajališče na le gasilcev, trenutno končujejo obnovo večnamenske dvorane, v njej pa bo spominska soba, s predstavitvijo celotne zgodovine gasilstva na Velikih Poljanah.

»Tudi spominska soba nas uvršča med bolj prepoznavne med stanovskimi društvi, saj se ne morejo pohvaliti s tako zapuščino, kot je naša,« je še dejal Gregorič.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki