fbpx
E-UTRIP
Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.
Aktualno Novice Politika

“Politično v 7 stavkih”: Komu bolj zaupate pri sagi okoli višjih plač – učiteljem ali ministrici?

V času pred volitvami se bomo tudi mi dotaknili aktualnih političnih tem, saj se v ozadju vojne in koronavirusa marsikaj dogaja tudi na domačem političnem parketu. Problematizirali bomo aktualne teme iz leve in desne strani parlamenta in vam jih skušali predstaviti strnjeno, kratko in jedrnato – politično v 7 stavkih.

Včeraj je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec povabila sindikate vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva na delovne pogovore ter želela ta “pogajanja”, zaradi transparentnosti, predvajati preko Facebooka. Sindikati so temu nasprotovali in se pogovorov niso želeli udeležiti, saj so mnenja, “da gre za zasedo in, da bi takšna oddaja poniževala sindikaliste”.Pisno so obvestili ministrico, da se bodo srečanje udeležili le v primeru, če prekliče obvestilo o snemanju pogovorov, kar pa ministrstvo ni storilo.

Predstavniki šolnikov oz. sindikatov zahtevajo pogovore za zaprtimi vrati ter vztrajajo tudi pri tem, da se stavka nadaljuje. Vlada pa na svojem bregu vztraja pri stališču, da je stavka neupravičena, saj so jo sindikalisti v začetku napovedali zaradi poskusa povečanja plač zdravnikom, kar se pa na koncu ni zgodilo.

Trenutno stanje je takšno, da se ministrica okoli povečanja plač, dober mesec dni pred volitvami, ne želi pogovarjati, saj je v tem času dodatno obremeniti javnih financ preveč neodgovorno. Bi pa bilo zelo priporočljivo, da bi sindikalisti stavkali tudi zaradi zelo slabega kurikuluma, čez katerega se pritožuje premnogo učiteljev. 

I.G.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki