fbpx
E-UTRIP
Aktualno Izlet Kočevje Narava Narava & zdravje

Pogrešate leseno konstrukcijo na Fridrihštajnu?

Kar nekaj naših bralcev nas je povprašalo o nekdanji leseni konstrukciji na Fridrihštajnu, ki je s svojimi 970-imi metri nadmorske višine in z nezahtevno potjo do grajskih ruševin zelo priljubljena izletniška točka tako domačih kot tudi tujih pohodnikov. A redni obiskovalci na Fridrihštajnu pogrešajo “podest”, ki je odlično služil za počitek, opazovanje Kočevja z okolico in poskrbel za čudovite fotografije po opravljeni poti. Kaj se je zgodilo s to leseno konstrukcijo smo povprašali na Planinskem društvu Kočevje.

Ponovno bo postavljena šele po pridobitvi vseh soglasij

“Lesena konstrukcija na Fridrihštajnu je bila dotrajana, deloma se je celo podrla, k sreči brez poškodb prisotnih,” je povedal Milan Mlakar, podpredsednik društva. “S pristojnimi na Občini smo stopili v stik in se dogovorili, da se ponovno postavi stolp, vendar šele po pridobitvi vseh soglasij. Tu je mišljen predvsem Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine.”

G. Mlakar je še pojasnil, da so si predstavniki Zavoda mesto postavitve tudi že ogledali in se načeloma strinjajo s postavitvijo, vendar so postavili nekatere pogoje. “Ruševina gradu mora preiti v last občine Kočevje, predhodno je potrebno tudi zaščititi ostanke stolpa pred nadaljnjim propadanjem, kar pa je v domeni Zavoda,” zaključi podpredsednik.

Kdaj bo konstrukcija spet postavljena, je torej (le) vprašanje časa.

Razgled na Kočevje s Fridrihštajna.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki