fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Pogoltnost v gozdu vas lahko stane

Gobarjenje je ena izmed najbolj priljubljenih dejavnosti med ljubitelji narave v Sloveniji. S svojo bogato biotsko raznolikostjo in obilico gozdov je Slovenija idealen kraj za nabiranje gob. To priljubljeno početje pa prinaša s seboj tako navdušenje nad naravo kot tudi nekatere potencialne nevarnosti.

Gobarjenje ima dolgo tradicijo v Sloveniji in se je skozi leta razvilo v priljubljeno rekreativno dejavnost. Veliko ljudi se odpravi v gozdove in travnike iskat različne vrste gob, kot so jurčki, lisičke, dežnikarice in mnoge druge. Priljubljenost gobarjenja izvira iz čudovite izkušnje sprehajanja po naravi ter iskanja in nabiranja okusnih in hranljivih gob.

Nevarnosti nepoznavanja gob:

Čeprav je gobarjenje vznemirljivo, je tudi dejavnost, ki zahteva previdnost. Nepoznavanje gob in njihovih razlik v izgledu ter strupenost lahko privede do resnih zdravstvenih težav. V Sloveniji rastejo tako užitne kot strupene vrste gob, ki imajo včasih zelo podoben izgled. Zato je izjemno pomembno, da se posamezniki predhodno izobrazijo o različnih vrstah gob, se seznanijo z značilnostmi užitnih gob in se izogibajo nabiranju, če niso prepričani o pravilni identifikaciji.

Zakonske omejitve

V Sloveniji obstajajo zakoni in predpisi, ki urejajo gobarjenje. Gobarjenje je dovoljeno samo v omejenih količinah za lastno uporabo.

Gobarji morajo gobe nad najdiščem očistiti, jih nabirati v pletene košare (in ne v plastične vrečke, vedra in podobno embalažo), največ pa jih lahko iz gozda naenkrat odnesejo dva kilograma. Kazen za kršitelje je po novi uredbi višja in znaša od 250 evrov do 2500 evrov, za pravno osebo oziroma za samostojnega podjetnika pa od 400 evrov do 4000 evrov.

Komercialno nabiranje gob za prodajo zahteva posebno dovoljenje in registracijo. Prav tako je prepovedano nabiranje redkih in ogroženih vrst gob ter poškodovanje gliv in njihovega habitata. Prekrški so kaznovani z visokimi denarnimi kaznimi.

Recept: Gobja rižota s timijanom:

Sestavine:

 • 300 g svežih gob (npr. lisičke, jurčki), očiščenih in narezanih
 • 1 skodelica arboretovega riža
 • 1 čebula, drobno nasekljana
 • 2 stroka česna, sesekljana
 • 1/2 skodelice belega vina
 • 4 skodelice zelenjavne jušne osnove
 • 2 žlici olivnega olja
 • 1 žlica masla
 • 1 žlička svežega timijana, sesekljanega
 • Sol in poper po okusu
 • Parmezan (za posip)

Navodila:

 1. V večji ponvi segrejte olivno olje in dodajte čebulo. Pražite, dokler ne postane steklena.
 2. Dodajte sesekljan česen in riž. Pražite nekaj minut, da se riž prepoji z okusom.
 3. Prilijte belo vino in kuhajte, dokler večina tekočine ne izpari.
 4. Postopoma dodajajte vročo zelenjavno jušno osnovo, po eno skodelico hkrati, ter občasno mešajte. Kuhajte, dokler riž ne postane kremast in kuhan.
 5. Medtem v drugi ponvi na maslu popražite gobe, dokler ne izpari odvečna tekočina.
 6. Gobam dodajte sesekljan timijan ter solite in poprajte po okusu.
 7. Ko je riž kuhano, vmešajte pražene gobe in maslo. Dobro premešajte.
 8. Na koncu posujte s sveže naribanim parmezanom in postrezite še toplo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki