fbpx
E-UTRIP
Čelni možje, med njimi tudi Silva, pobratenih društev.
Aktualno Društva Novice

Pobrateni gasilci pri Svetem Gregorju

Ne le ob klicu na pomoč oziroma posredovanju pri krotenju ognjenih zubljev ali pri drugih elementarnih nesrečah, gasilci se radi družijo tudi brez uniform in opreme, ki jo uporabljajo pri svoji prostovoljni dejavnosti. Še posebej tisti, ki so pobrateni.

V Gasilski zvezi Ribnica je PGD Sveti Gregor, njegovi člani so že 122 let v službi ljudstva, tudi po tem vzor, saj so v tem tisočletju navezali pobratene stike s tremi društvi. Na prelomu tisočletja so bratski podpis parafirali s PGD Dobrava, v občini Škocjan na Dolenjskem, dve leti pozneje so listini popisali s PGD Šmarje pri Jelšah, leta 2005 pa s PGD Kokrica. »Ko smo si bratje Ribničani, Dolenjci in Štajerci podali roke, smo modro sklenili, da bo našo trdnost krepil simbol slovenstva, lipa, ki smo jo trije v zemljo ob našemu Gasilskemu domu položili decembra leta 2002,« se spominja Vinko Levstek, predsednik društva v prvem mandatu od leta 1998 do 2003 – vmes ga je 15 let vodil Peter Adamič, društvo je tudi v tem obdobju raslo, med drugim so odprli muzejsko sobo in obnovili dom – drugi mandat je nastopil 2018.

Bilo je pred 21 leti, ob zasaditvi lipe: večina izmed teh na fotografiji, je tudi danes dejavnih.

Ko prijatelji glave denejo vkup

Tesnejše stike med gasilskimi prijatelji je za dobe dve leti pretrgala epidemija koronavirusa, a je na zadnjem srečanju, ob 100 letnici PGD Kokrica, ravno Levstek dal pobudo, da bi znova oživeli srečanja. Bilo mu je uslišano.

Minulo soboto se je okoli 50 gasilcev iz treh slovenskih društev pripeljalo v deželo suhe robe, med njimi tudi osem članov Gasilskega društva iz hrvaške občine Pregrada, onstran Šmarja pri Jelšah, ki je sicer pobrateno s tremi, a kot vse kaže naj bi se jim v kratkem pridružili tudi gostitelji tokratnega snidenja. S Svetega Gregorja so se odpeljali v Ribnico, kjer so si ogledali Rokodelski center in v njem predstavitev izdelovanja in pletenja podnov za rešeta, vmes pa so odprli denarnice za vrsto ribniških spominkov, ob koncu pa še zavili do PGD Ribnica.

Snidenje v obnovljeni dvorani.

»Ko prijatelji dajejo glave v kup, je seveda neizogibna vsebina takšnih srečanj tudi izmenjava izkušenj oziroma primerov dobre prakse pri našemu delu,« je Levstek poudaril ob pogrnjenih mizah v prostorih pred kratkim obnovljenega Kulturnega doma pri Sv. Gregorju, na steni katerega je plošča tu rojenega slovenskega politika, sociologa, pisatelja, teologa, publicista in časnikarja Janeza Evangelista Kreka.

»Temu ni še kaj za dodati. Razen, da bo treba s srečanji nadaljevati,« so soglašali Jože Granda, predsednik PGD Dobrova, Jakob Likozar, poveljnik GZ Kranj, Andrej Lipuž, predsednik PGD Šmarje in Milan Burić, predsednik DVD Pregrada.

Ikona Silva

Pritrdila jim je tudi 84-letna Silva Vrčkovnik, dolgoletna predsednica PGD Šmarje pri Jelšah, sicer, kot so jo pohvalili vsi po vrsti, ikona Šmarja in daleč tam okoli. 40 in več let je aktivna v gasilskih vrstah, od tega je v štirih mandatih (20 let) kot ena redkih žensk vodila Šmarsko društvo. »Sprva sem se otepala zahtevne naloge, a je pozneje ob pomoči gasilcev šlo lažje. Ženskam svetujem, naj se tudi v tej vlogi preizkusijo, saj je v družbi vse več del, pri katerih ni razlike med spoloma,« je njen glas ob zasaditvi lipe pred 21-imi leti segel daleč. In padel na plodna tla.

Darilo za gostitelje.

Od takrat se namreč številna društva ponašajo, da imajo gasilko za predsednico. O vsestranski Silvi, ki sicer o sebi rada ne pove veliko, so njeni tovariši dejali, da jim je vzor v vsem. Več kot 50 let je aktivna prostovoljka Rdečega križa, katerega krajevno organizacijo je več let vodila, danes je še vedno tajnica. Bila je članica občinskega strelskega odbora, predsednica društva ljudske tehnike v Šmarju, sodelavka v lovskem društvu, folklorni skupini, med pobudniki in ustanovitelji šmarske godbe na pihala. »Enkratno, navdušeni smo bili z gostoljubnostjo, vtise bomo zagotovo prenesli našim članom. Prišlo nas je osem, a če bi bilo v vozilu več prostora, bi se zagotovo še kdo pripeljal. Gasilska organiziranost je v Sloveniji daleč pred nami. Ne vem kdaj in če sploh vas bomo lahko dohiteli. Veselimo se obiska PGD Sveti Gregor pri nas,« je vtisne strnil Milan Burić, gostitelji pa so povabili sprejeli.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki