fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Novice Politika

Po desetih letih najvišje povprečnine za občine!

3. decembra 2019 smo objavili članek z naslovom: Kočevski poslanec glasoval proti hitrejšemu razvoju Kočevja, v nasprotju z ribniškim. Na podlagi le-tega smo v uredništvo prejeli odziv poslanca Socialnih demokratov, Predraga Bakovića, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

Zadnje dni smo poslanci in poslanke, ki smo podprli proračuna za prihodnji dve leti, deležni precej neutemeljenih in zlonamernih kritik. Te so rezultat dobro izdelane strategije dela politične opozicije. Ta je podpornike proračunov malodane »obsodila« za največje nasprotnike razvoja občin, ker ni bila sprejeta njihova dvolična namera za nerealno zvišanje povprečnin. Sprejem njihovega predlaga bi namreč močno zamajal proračunske temelje celotne države ter tako finančno ogrozil delovanje njenih ključnih podsistemov; zdravstva, šolstva, sociale, razvoja, kulture…

Vsi ti kritiki, ki preko različnih medijev širijo grafe o domnevnih oškodovanjih občinskih proračunov, žal ne govore o dejstvih oziroma pri prikazu domnevnega oškodovanja občin umanjkajo še tisti grafi, ki bi v primeru sprejetega predloga opozicije prikazali finančni kolaps celotne države ter povzročene škode za ljudi.

Tudi nihče od teh kritikov ne pove, da sprejeta proračuna določata najvišjo višino povprečnine za občine v zadnjih desetih letih, država pa bo za leti 2019 in 2020 občinam namenila 80 milijonov evrov več sredstev, ob tem pa se pripravlja tudi zakon za dodatno finančno razbremenitev občin v višini 32 milijonov evrov. Sprejeta višina povprečnine tudi ni določena glede na »dobrohotnost« države do občin ter želja poslank in poslancev, temveč zmožnosti države in izračunov na podlagi štiriletnega povprečja odhodkov občin. Nobena od 212 občin v Sloveniji v prihodnjih dveh letih iz naslova povprečnin tako ne bo dobila manj, temveč več sredstev, tudi občina Kočevje.

Spomnimo, predlog, da se s proračunoma 2020 in 2021 povprečnina za leto 2020 zviša na 589,11 evra, za leto 2021 pa na 588,30 evra občinam zagotavlja najvišjo možno mero finančne podpore in hkratne vzdržnosti proračunov.

Tudi nihče iz opozicije in njenih glasnih podpornikov ne pove, da sem sam, kljub nasprotovanju koalicije, podprl amandma, da občina Loški potok dobi 500.000 evrov več denarja. Ko je bil amandma za Loški potok sprejet, je postal sestavni del proračuna za leto 2020. A glej ga zlomka! Ko smo glasovali o celotnem proračunu, v katerem je bil tudi amandma Loškega Potoka, pa so vsi poslanci SDS, tudi predlagatelj amandmaja gospod Jože Tanko, glasovali proti. Torej so nasprotovali temu, da Loški potok dobi pol milijona evrov dodatnih sredstev.

To je le ena izmed mnogih dvoličnosti in preračunljivosti opozicije, ki dandanes ljudem razlaga, kako, da smo s sprejetjem proračunov prikrajšali občine. Upam in želim si, da sta se morda za teden ali dva prikrajšali edinole želja opozicije po padcu proračunov in vlade, ne ozirajoč se na veliko škodo za občine, državo in vse naše državljanke in državljane.

Predrag Baković, poslanec Državnega zbora RS

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki