fbpx
E-UTRIP
Besedilo in foto: Plantellini strokovnjaki
Izpostavljeno Aktualno

Plantellini vrtnarski nasveti: Strokovnjak odgovarja

Za rojstni dan sem dobila čudovito, veliko alokazijo. Postavila sem jo na svetlo mesto na okensko polico. Kmalu sem opazila, da se na listih pojavljajo rjavi madeži. Zanima me, kaj delam narobe? Zelo rada bi jo ohranila, ker mi veliko pomeni.

Tanja 

Alokazija je tropska rastlina, ki najbolje uspeva na izredno toplem in svetlem rastišču, najprimerneje v vlažnem rastlinjaku, drugače pa zadostuje svetla soba. Poleti zahteva temperaturo nad 21 °C in veliko svetlobe, vendar brez močnega sonca, saj jo lahko hitro ožge. Pozimi potrebuje vsaj 18 °C ter čim bolj svetlo rastišče. Verjetno so madeži na listih posledica sončnega ožiga, zato jo je bolje nekoliko odmakniti od okna ali jo prestaviti nekam, kjer ni direktnih sončnih žarkov. Alokazija ima še eno zanimivo lastnost: ne mara preveč, da se je dotikamo in na teh mestih se ravno tako lahko pojavijo odmrli deli. Zato jo pustite čim bolj na miru. Potrebuje veliko vode, med rastno sezono jo zalivamo vsak drugi dan, pozimi pa enkrat tedensko. Pomembno je tudi pršenje s postano vodo. Za sajenje uporabimo Plantella Premium zemljo za okrasne rastline. Potrebna hranila v času intenzivne rasti zagotovimo z rednim gnojenjem s tekočim gnojilom Plantella List z dodanimi algami in vitamini, od maja naprej na dva tedna, v odmerku 15 ml/2 l vode.

Sem velika ljubiteljica tulipanov, vendar se jih bojim posaditi, ker imamo na vrtu pogosto težave z voluharjem. Ali je kakšno sredstvo, s katerim bi lahko preprečila, da mi voluhar poje čebulice?

Majda

Voluhar ima zelo rad tulipane, celo tako zelo, da ga privabijo na naš vrt. Zato je namesto njih mnogo bolje saditi druge čebulice, predvsem narcise, cesarski tulipan, navadne zvončke, hrušice in še nekatere druge. Ne mara tudi vonja čebule in česna. Če si res želite ravno tulipane, jih obvezno sadite v plastične sadilne posodice ali mreže za ta namen. Gosto tkana kovinska mreža voluharju preprečuje dostop do posajenih čebulic. Tulipani ne prenesejo svežega hlevskega gnoja, zato jeseni tla pripravimo tako, da jim dodamo peletirano gnojilo Plantella Organik, ki ga preprosto potresemo okoli rastlin in plitvo podkopljemo, nato pa temeljito zalijemo.

Besedilo in foto: Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki