fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Novice PR

Pester začetek leta v Kostelu

Zaposlene na Zavodu za kulturo in turizem Kostel smo v novo leto vstopile polne elana in novih idej. Natančno načrtovane dejavnosti v organizaciji ali soorganizaciji našega zavoda bodo tudi letos obsegale tako kulturne, družabne, športne, ustvarjalne in izobraževalne dejavnosti, med katerimi so nekatere namenjene posebej domačinkam in domačinom, druge pa so zasnovane v smeri promocije in trženja ponudbe za domače in tuje turiste.

Januarja in februarja nadaljujemo z vse bolj priljubljenimi sredinimi dopoldanskimi srečanji, zasnovanimi posebej za upokojenke in upokojence, na katerih pa je seveda dobrodošel vsak. Tako imenovani Sredini dopoldnevi so januarja obsegali delavnico izdelave filcanega mila, kulinarično delavnico spoznavanja mehiške kuhinje in priprave tradicionalnih jedi ter predpustno delavnico peke pustnih krofov. Februarja sledijo še potopisno predavanje o Škotskem in Irskem (14. 2.), izdelovanje rož iz krep papirja (21. 2. – delavnico vodijo članice TD Osilnica) ter zeliščarska delavnica z mamo Ljubo (28. 2.). Vsa sredina srečanja se začnejo ob klepetu in opojni kavici ob 11. uri dopoldne. Udeleženke (in občasno tudi kakšen udeleženec) v dobri družbi preživijo prijetne urice, poklepetajo, izmenjajo izkušnje, sproščajo svojo kreativo in vedno izvedo kaj novega. Veseli nas, ker je na srečanjih pogosto slišati tudi pravo kostelsko narečno besedo.

Sredine dopoldneve bodo marca zamenjale ponedeljkove delavnice na temo tesnobe s psihologinjo Urške Bančič iz CZK Kočevje. To bo že tretji cikel delavnic na temo duševnega zdravja, ki jih bo psihologinja v zadnjem letu dni izvedla za vse bolj zainteresirane Kostelke in Kostelce.

Decembra smo na dan državnosti organizirale dobro obiskan nočni pohod z baklami po Mikulovi poti z zaključkom na gradu, kjer so bili obiskovalke in obiskovalci deležni tudi poglobljenega vodenega ogleda gradu in etnološke zbirke Sledi časa. Pohoda so se udeležili tako domačini kot gostje iz drugih krajev Slovenije, zato je v načrtu tudi poletna različica nočnega pohoda, predvidena za čas julijske polne lune. Tudi sicer smo zaposlene v sodelovanju z lokalnimi ponudniki in deležniki v destinaciji Kočevsko že globoko v snovanju nove turistične sezone, ki je tik pred vrati. Nekaj novosti se obeta na gradu Kostel, kjer smo že gostile prvo letošnjo skupino navdušenih turistov iz Zagreba, dodatna turistična ponudba pa presega grajske zidove in predstavlja celostna personalizirana doživetja za posameznike, družine in skupine. Novosti prihajajo tudi na spletno stran in naša socialna omrežja, kjer lahko spremljate dogajanje na ZKT. Sledite nas lahko na profilu visitkostel na Instagramu ali všečkajte Zavod za kulturo Kostel in Grad Kostel na Facebooku, da boste na tekočem z dogajanjem.

Turistično ponudbo Kostela smo konec januarja predstavljale tudi na sejmu Alpe Adria, največjem dogodku s področja turizma pri nas, na katerem se na enem mestu zberejo predstavniki destinacij, zavodov, turističnih agencij in turističnih društev z namenom predstavitve ponudbe, mreženja, izmenjave dobrih praks in sklepanja poslovnih priložnosti. Ponudnike nastanitev, storitev in doživetij z gradom Kostel na čelu smo zavzeto predstavljale kar na dveh stojnicah, in sicer na stojnici TŠD Kostel ter delno na skupni stojnici destinacije Kočevsko. S članicami in člani TŠD ter lokalnimi ponudniki smo strnili moči in tako Kostel na sejmu zastopali prav vse dni od srede do sobote.

Eno od osnovnih načel zavoda je poleg razvoja in promocije turistične ponudbe Kostela tudi varovanje kulturne dediščine, spodbujanje zavedanja o njenem pomenu in na splošno skrb za kulturno dobrobit domačega prebivalstva. Zavod tako v sodelovanju z zunanjimi izvajalci, lokalnimi društvi in ustanovami iz drugih krajev vse leto organizira najrazličnejše proslave in druge kulturne dogodke za vse generacije. Kulturno leto smo otvorili z ogledom gledališke predstave z naslovom Dušan v izvedbi Kulturno umetniškega društva Dramšpil iz Ribnice. Nadvse duhovito in premišljeno zastavljeno dramedijo, kot so jo poimenovali ustvarjalci, je gledališka skupina odigrala naj najbolj zasnežen dan leta, pa vendarle se je v večnamenski dvorani nekdanjega PIK-a na Petrini zbralo lepo številko gledališča željnih domačinov. Vsekakor domov niso šli razočarani, zato je letos v načrtu še ena gledališka predstava za odrasle in ena za otroke.

Z osrednjo kulturno prireditvijo z naslovom Kultura povezuje smo šestega februarja proslavili slovenski kulturni praznik in z nastopi prijateljev z desnega brega Kolpe ter iz Kočevja dokazali, da naslov še kako velja. V dobro uro trajajočem programu so se predstavile mlade recitatorke in recitatorji ter folkloristi OŠ Fara, glasbeno-dramska skupina OŠ Frana Krste Frankopana z Broda na Kolpi, mlade glasbenice in recitatorka OŠ Stara Cerkev, pevski zbor Piki Jakob z OŠ Zbora odposlancev ter folklorna skupina Skračka deca iz Skrada. Z glasbo, plesom in poezijo bogat večer je bil potrditev, da kultura in umetnost presegata meje držav, jezikov in narodnosti in nas združujeta v naši različnosti.

Naslednja priložnost za druženje ob spevni glasbi, izbrani besedi, navihanih nasmehih najmlajših in dobri hrani pa bo že čez slab mesec, ko bomo 7. marca, dan pred uradnim praznikom, obeležili mednarodni dan žena. Dobrodošle in dobrodošli v Kostel!

Tinkara Hodnik

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki