fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Kočevje Novice PR

Osnovnošolec, kam hitiš? Na GSŠK!

Kaj si želiš postati? V čem si dober? Si ustvarjalen? Rad eksperimentiraš? Si družaben in komunikativen? Imaš rad ročna dela? Si spreten z računalnikom? Se ukvarjaš s športom? Vprašanja, ki so tako enostavna, ampak lahko tako težka. Na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje ti lahko pomagamo do odgovorov. Naša šola ima namreč kar 9 izobraževalnih programov in skoraj za vsakega se najde nekaj.

Vsi, ki ste ustvarjalni, spretni in so vam ročna dela ter delo z lesom blizu, se lahko vpišete v program mizar; če vas zanima delo s kovino pa v program oblikovalec kovin – orodjar. Vsi, ki ste komunikativni in spretni pri prodaji, v program trgovec. Na šoli imamo tako lesarsko kot kovinarsko delavnico in tudi čisto pravo Trgovin’co za 5, kjer se dijaki učijo razvrščanja in preverjanja izdelkov ter dela z blagajno. Našteti programi so triletni programi srednjega poklicnega izobraževanja, ki se zaključijo z zaključnim izpitom; omogočajo pa tudi vpis v dodatno dvoletno izobraževanje, ki ga zaključite s poklicno maturo.

Med srednja strokovna izobraževanja pri nas spadajo programi: ekonomski in strojni tehnik ter tehnik računalništva. Ekonomisti imajo svoje učno podjetje, kjer se preko igre vlog učijo vse o delovanju podjetja, pripravijo celoten plan izdelave in prodaje svoje marmelade, ki ga tudi realizirajo, medtem ko strojni tehniki del pouka opravijo v delavnici na šoli in v Putzmeistru, tehniki računalništva pa v računalniških učilnicah. Dijakom srednjih poklicnih in srednjih strokovnih izobraževanj omogočamo praktično usposabljanje pri delodajalcu v domačem kraju ali v tujini, preko programa Erasmus+. Tako imate možnost, da preizkusite in nadgradite svoje znanje v tujini, pridobite certifikat in nove izkušnje, ki so odlično izhodišče in popotnica za naprej. Srednje strokovno izobraževanje se zaključi s poklicno maturo.

Splošno maturo opravljajo gimnazijci, ki skozi štiriletno izobraževanje poglabljajo svoja znanja. Posebnost tega programa pri nas so interdisciplinarni tematski sklopi (ITS), preko katerih se uresničujejo in poglabljajo medsebojno povezani cilji najmanj treh disciplin oziroma predmetov. Dijaki lahko izbirajo med tremi ITS-i: Greta, ki je naravoslovno naravnan; Krasni novi svet, ki je družboslovno, za vse z umetniško žilico pa je ITS Umetnost. Dijaki vseh programov se redno udeležujejo ekskurzij, športnih in kulturnih dnevov. Med programi sta tudi dvoletni program obdelovalec lesa in izobraževanje odraslih.

Povezanost, radost, učenje, vztrajnost, malica, profesorji, najboljši sošolci, znanje pa tudi stres so besede, ki so našim dijakom prva asociacija, ko pomislijo na Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje. Spodbujamo vpletenost v lokalno okolje, prisluhnemo dijakom športnikom, kulturnikom, dijakom s posebnimi potrebami ali potrebo po dodatni učni pomoči. Tukaj smo, da vas opolnomočimo na poti do vašega cilja in vas uspešno pripeljemo skozi vaša leta srednješolskega izobraževanja. Lepo vabljeni na informativna dneva, ki bosta 16. in 17. februarja 2024 na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje. Podrobnosti bodo objavljene na spletni strani www.gssk.si in na Facebook profilu Gsš Kočevje.

K. Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki