fbpx
E-UTRIP
Aktualno Glasba Kultura

Osmi Mednarodni dnevi folklora

Leta 2010 ustanovljeno Srbsko kulturno umetniško društvo Kočevje si prizadeva predvsem ohraniti negovanje izročil tega naroda tudi s Folklorno skupino in sekcijah v njej. Čez leto se večkrat predstavijo samostojno, praviloma pa v sodelovanju z drugimi društvi, s katerimi pletejo vezi tudi otroci, mladinci in veterani. Milozvočnost pevske skupine z ubranimi moškimi glasovi prav tako prispeva k ohranitvi manjšinske kulture, ki je letos na osmem mednarodnem dnevu folklora v Športni dvorani privabila množice, in to ne le iz Kočevja.

»Festival nam je dve leti zagodla epidemija, letos pa smo ga oživeli z množično udeležbo, ki je bila razdeljena na pevski in folklorni del,« zadovoljstva ni skrivala niti podpredsednica SKUD Kočevje, Mira Delić, tudi članica folklorne skupine. Skladnost v korakih, lične obleke, izvirna glasba, dodelana koreografija … vse to so bile značilnosti vseh nastopajočih skupin, ki so v mesto ob Rinži prišle iz Srbije (Prokuplje), Bosne in Hercegovine (Banja Luka, Velika Kladuša), iz Slovenije poleg SKUD Kočevje pa še KUD Vidovdan iz Ljubljane, FS Sava iz Kranja, Koncevaški spev iz Konca vasi, MOPZ Svoboda Kočevje in pevska skupina Oštrelj.

Izročila narodnosti nekdanje skupne države

»Je treba povedati,« je dejala Delićeva, »da v njihovem društvu gojijo folklorna izročila vseh narodov nekdanje skupne države, prav tako so njihovi člani folkloristi tudi drugih narodnosti in verstev in ne le srbske, ki na Kočevskem šteje nekaj več kot dvesto duš.«

Ohranjanje kulture in običajev se je v društvu sicer ohranilo, a sta zadnji dve (koronski) leti precej oklestili vpis novih članov. Zato so vrata društva zdaj še bolj odprta za nove moči. Delićeva je v nagovoru še navrgla, da so vse bližje dnevu, ko bo na oder ponosno stopila tudi ženska dramska skupina, ki se zaenkrat drži v ozadju, drugače so zelo dejavni pri bralnem krožku. Društvo je deležno finančne in druge pomoči, največ s strani občine, pomaga pa jim tudi vlada Republike Srbije.

Kočevje je znano kot okolje, v katerem sobivajo različne kulture, ki se med seboj razumejo, povezujejo in sodelujejo. To različnost je pravzaprav dodana vrednost kraja, ki je izžarevala ravno ob tem mednarodnem dnevu folklora, ki si ga je ogledala tudi skupina učencev osnovne šole iz Zrenjanina iz Srbije, ki je pobratena z OŠ Ob Rinži.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki