fbpx
E-UTRIP
Tomaž Lovšin odstopa iz osebnih razlogov.
Aktualno Kultura Ribnica

Odstop, ki je vse presenetil

»Mojemu nasledniku želim vse dobro. Obenem pa vas vabim, da obiščete Rokodelski center Ribnica in se sami prepričate o pestrosti vsebin, ki jih pokriva zavod,« je nekaj dni po tem, ko se je po devetih mesecih presenetljivo poslovil, dejal direktor, Tomaž Lovšin.

Je vizija dela v zavodu trčila v steno, ali preprosto odhaja, ker so pred njim novi izzivi? Lovšin je dogovoril, da odstopa iz osebnih razlogov, za svojo odločitvijo trdno stoji in se veseli novih poklicnih izzivov.

Po prevzemu RC decembra lani si je ambiciozno zastavil kar obsežen načrt dela na prevetritvi malodane slehernega kotička zavoda. V tem kratkem času je bilo storjeno veliko tudi s pridobitvijo EU projektov, saj znesek sofinanciranja presega 110.000 evrov. Trije izmed njih so se ravno začeli izvajati.

Digi Lab naj bi s pomočjo novih tehnologij omogočil spodbujanje podjetništva in inovativnost tudi z nakupom 3D tiskalnikov, laserskih rezalnikov in izobraževanj. V sklopu projekta Turizem za vse bo oblikovan nov turistični produkt Obedi ter Obredi na Ribniškem, ki je usmerjen v preoblikovanje tradicionalnih jedi na moderen način. V sodelovanju z Občino Ribnica ter povezovanju z društvi in obstoječimi turističnimi ponudniki so pričeli s pripravo lokalne strategije turizma.

110.000 evrov evropskih sredstev

Skoraj od odprtja Rokodelskega centra leta 2010 je delo ovirala prostorska utesnjenost, prenova pa je v tem času pripeljana do izvedbene ravni. Trenutno potekajo slikopleskarska dela v pritličju, sledi vgradnja pohištva, v septembru pa še delna ureditev pisarn v mansardi.

Za omenjeni projekt so v sodelovanju z ustanoviteljem zavoda, Občino Ribnica, na razpisu Ministrstva za kulturo pridobili nekaj več kot 32.000 evrov nepovratnih sredstev.

Prav tako je do faze, ko je potrebno izpeljati postopek izbora izvajalca, pripeljan tudi projekt prenove stalne, osrednje razstave Suhe robe in lončarstva Muzeja Ribnica. Hkrati poteka prenova muzejske spletne trgovine. Ta mesec naj bi izšel zemljevid kolesarskih poti na širšem območju občine, z namenom popularizacije likovne umetnosti pa je bil oblikovan nov program likovnega izobraževanja za otroke, imenovan LICEUM, s katerim pričenjajo z letošnjim šolskim letom.

Zaposlitev na stroške države

»Posebno pa sem ponosen na to, da sem uspel podpisati pogodbo z Ministrstvom za kulturo, s katero od 1. junija 2021 to ministrstvo krije stroške dela za eno osebo. Za to so se sicer neutrudno borili moji predhodniki zadnjih nekaj let, pogodba pa bo razbremenila občinski proračun v višini nekaj več kot 35 tisočakov od leta 2022 dalje,« je podaril Lovšin, ki je ob prevzemu funkcije videl tudi potencial zavoda s širjenjem novih programov, kar je bil zanj še posebej izziv, da se je potegoval za direktorski stolček. Sedaj pa je še bolj prepričan, da se dejavnosti, ki jih pokriva zavod (ob poletju je izkazal pozitiven rezultat poslovanja) dajo uspešno tržiti – in to na vseh področjih.

Zavod bo do izbire novega direktorja vodila Tina Peček, vodja kabineta župana.

Pohvale za opravljeno delo

Seveda je potrebno prej izdelati – sam jo je začel že pripravljati – nedvomno jasno strategijo in tako določiti usmeritve, na katerih področjih, na kakšen način, s katerimi promocijskimi orodji komunicirati s ciljno publiko. S slednjo (prihajata tudi iz šolskih vrst) so stik vzpostavili tudi preko prenove stalne zbirke Suhe robe in lončarstva ter prenovo spletne trgovine in oblikovanjem novega turističnega produkta, imenovanega Rokodelska doživetja.

»Veliko je stvari, ki so nevidne, vendar predstavljajo osnovo za nadaljnji razvoj zavoda. Koliko teh različnih je bilo zastavljenih na novo, se bo videlo šele po določenem času. Da je temu tako, govorijo pohvale ljudi ob mojem odhodu. Seveda je bilo vse to doseženo ob podpori in predanosti zaposlenih,« je Lovšin nakazal zadovoljstvo za opravljeno v tako kratkemu času.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki