fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Odgovor Ribiške družine na prispevek “Kočevsko jezero je v spodnji polovici globine praktično brez kisika in v njem ni življenja”

Včeraj smo objavili prispevek v zvezi z aktualnim stanjem Kočevskega jezera z naslovom “Kočevsko jezero je v spodnji polovici globine praktično brez kisika in v njem ni življenja”, ki si ga lahko preberete na tej povezavi. V uredništvo smo prejeli prikaz nasprotnih dejstev iz strani Ribiške družine Kočevje, ki navajajo naslednje:

“Najprej nekaj o stanju Blejskega jezera: Ko je jezero pričelo “cveteti”, se je vsa krivda zvalila na ribiče, ki da so s prekomernim hranjenjem povzročili takšno stanje. Po analizah pa se je pokazala vsa neurejenost blejske kanalizacije in posledično odtekanje fekalij v samo jezero. In gonja proti ribičem je nenadoma potihnila, o pravih razlogih pa pa se ni nikoli pisalo. Ne vem, od kje piscu članka informacija, da so za vse ponovno krivi ribiči? Z RD Bled dobro sodelujemo in smo na tekočem glede omenjene problematike.

Pa pustimo Blejsko jezero in se raje posvetimo našemu. Očitno se spoštovani pisec članka ni nikoli potopil v globine našega jezera. Če bi se, bi verjetno sam ugotovil, da v spodnji plasti življenje ni možno in ga tam tudi nikoli ni bilo, pa če bi bila voda tam še tako čista in bogata s kisikom. Razlogov je več, med drugim predvsem izredno nizka temperatura in pa praktično popolna tema.

Predvsem pa ponovno pogrešam informacijo o tem da se v jezeru že vrsto let steka gnojevka na severni strani in to kar direktno ob večjih nalivih, sicer pa počasi polzi in pronica. Od kje in kdo je “lastnik” vsi dobro vemo, ampak si očitno raje zatiskamo oči, zaradi ljubega miru pač. Ribiči smo bili edini, ki smo na to opozarjali in tudi tja napotili pristojno inšpekcijo, pa se seveda ni zgodilo nič. Kaj če bi o tej gnojevki pričeli na dolgo in široko obveščati širšo javnost?

Pozabimo lahko na razvoj predvsem kopalnega turizma.

Avtor tudi piše o tem, da dobro zaslužimo. Res je, da vsako leto povečujemo prihodek iz naslova prodanih turističnih dovolilnic, lani smo “zaslužili” skoraj 40.000 €. Državi smo morali od tega plačati 22 % DDV, prodajalcem dovolilnic 5-7 % provizije, plačati najem kemičnih WC-jev , nabavili tudi tri zabojnike za komunalne odpadke (ki so bili seveda takoj zažgani), letos pa smo ob jezeru dali postaviti ekološki otok. Državi smo morali tudi plačati letno koncesnino, saj smo edini, ki smo zaenkrat koncesionar na jezeru in sicer za upravljanje z ribjim življem. Sama voda je javno dobro in s tem v lasti države, ne pa kot mnogi zmotno mislijo v občinski lasti. Preostanek denarja pa moramo po zakonodaji vložiti v nabavo rib. V ribiški družini ni nikogar, ki bi prejemal določeno plačilo, vsi delamo izključno volontersko.

Dejstvo je, da ribiči pri ribolovu krmijo ribe, večinoma je to navadna prekuhana koruza in pa t.i. boiliji, ki pa morajo vsebovati sestavine, ki niso škodljive za vodni ekosistem. Tukaj nam zakon o sladkovodnem ribištvu določa, da lahko ribič dnevno porabi največ do 5 kg omenjene hrane. Res je, da nekateri tega še ne spoštujejo in s tem pretiravajo, je pa takih vsaj v zadnjem času čedalje manj. Ribiški čuvaji na to kršitelje intenzivno opozarjajo, izdanih je bilo že kar nekaj prepovedi nadaljnjega ribolova in takšni ribiči pri nas niso več zaželjeni.

Sicer pa počakajmo na dejanske rezultate analize vode in na rešitev sistema odtekanje odvečne vode, trenutni nivo gladine jezera na to očitno opozarja.”

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki