fbpx
E-UTRIP
Aktualno Črna kronika Kočevje Kronika Novice Občina

Nov semafor ob Lidlu v testnem delovanju

Včeraj smo poročali o delovanju semaforjev na novo zgrajenem križišču pri Lidlu, Eurospinu in lokalu Big star. Ob zagonu v ponedeljek, 5. 10., so namreč semaforji imeli zelo dolg interval, po besedah našega bralca kar 8 minut. Posledično so se pred semaforjem iz smeri Lidla in Kočevske rezidence nabrala dolga kolona vozil. O tem smo povprašali tudi na Občino Kočevje, ki odgovarjajo, da je trenutno križišče v testnem delovanju, kar pomeni, da se vse naprave testirajo, nastavljajo in prilagajajo prometni situaciji. »Promet skozi križišče namreč upravlja tako imenovan pametni semafor, ki se preko video nadzora odziva glede na gostoto prometa. V kolikor kamera zazna več avtomobilov, zeleni interval traja dlje. Na ta način v konicah ne prihaja do kolon, hkrati pa je omogočeno varno in tekoče priključevanje na glavno cesto,« pojasnjuje Katja Godeša, višja svetovalka za informiranje in protokol na Občini Kočevje.

Virtualne kamere niso ustrezale dejanski situaciji

Katja sporoča, da so takoj, ko so dobili informacijo s terena o nastali situaciji obvestili izvajalca del, nadzornika nad investicijo ter dobavitelja semaforske krmilne opreme. »Ugotovljeno je bilo, da nastavitve virtualne kamere ne ustrezajo dejanski situaciji, kar se je nemudoma uredilo. Vsaka naprava ob zagonu potrebuje čas za nastavitve, ki se prilagajajo glede na uporabnike in promet. Zato bodo najverjetneje še potrebne določene manjše prilagoditve programske opreme za optimalno delovanje pametnega semaforja. Udeležence v prometu v tem času naprošamo za potrpljenje,« dodaja Katja.

Pešci in kolesarji morajo obvezno pritisniti tipko!

Na Občini poudarjajo, da je za prehod pešcev in kolesarjev čez prehode obvezen pritisk tipke na semaforjih. V nasprotnem primeru bo ne glede na gostoto prometa zelena luč le za avtomobile.

Ker je križišče še v tesnem delovanju, iz Občine naprošajo vse, ki bi opazili morebitne nepravilnosti delovanja, da le-te sporočijo na e-mail goran.sneperger@kocevje.si.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki