fbpx
E-UTRIP
Foto: Primorske.si.
Aktualno Kočevje Novice Ribnica Zdravje

Virusna obolenja

Popolnoma jasno je, da spoznavamo, da ta mikro kozmos, ki nas obkroža, ni tako naiven, kot smo si še pred kratkim predstavljali. Bakterije so v veliki meri postale rezizdentne ali po domače, odporne na antibiotike. Znano je, da je prevelika uporaba antibiotikov škodljiva. Tako imamo danes antibiotike vse okoli nas. Nahajajo se v vodi hrani in zraku. Dokazano je, da nas antibiotiki pred virusi ne ščitijo. Ob spremembi vremena šibkejše ljudi napadajo razna gripozna obolenja, ki prizadenejo predvsem naša dihala. Pri nas, ljudem, ki jih napadejo gripe, predvsem svetujemo počitek v dobro prezračenem okolju, uživanje dovolj tekočine (predvsem take, ki povzroči odvajanje vode in močno znojenje). V čaju naj bodo tudi rastline, ki krepijo delovanje pljuč in odstranjevanje sluzi.

Znanost je tudi odkrila, da virusi nimajo lastne presnove. Zato napadajo celice in jih ščuvajo eno proti drugi. Ob takem napadu nastane v našem telesu alarm, ki občasno sproži tudi močan odziv imunskega sistema. Toda vse to potrebuje čas. Sočasno z napadom virusov se aktivirajo celice ubijalke, ki sproti uničujejo viruse. Največkrat se sploh ne zavedamo boja, ki se ob tem odvija. Ob temu smo priča povišani temperaturi, močnemu kašlju, izcedkom in bolečinam v udih. Žal temu boju največkrat podležejo kronični in starejši bolniki. Iz vsega tega uvidimo, kako važen je močan imunski sistem. Žalostno je, da ta sistem z leti slabi in zato so med žrtvami gripoznih obolenj največkrat starejši in tisti, ki imajo tudi druga kronična obolenja.

Kaj torej storiti, da se zaščitimo pred to tegobo. Najprej upoštevajmo vsa navodila, ki jih dnevno sprejemamo. Pri temu je prav higiena tista, ki nas v mnogih slučajih rešuje. Drugo je letom in situaciji primerna prehrana. Razvoj nas je pripeljal do tega, da so naše prejšnje fizično delo v mnogočem nadomestili stroji. Človek bi dejal, da naj predvsem v starosti čim manj jemo in se čim več gibljemo. Važno je tudi, da se čim bolj razkužujemo. Vsako jutro grgrajmo tinkturo timijana, žajblja ali podobnega protivnetnega napitka. Ob tem se v sredstvih javnega obveščanja pojavljajo razni izdelki, ki povečujejo delovanje imunskega sistema. Pri tem moramo biti pazljivi in se zavedati, da pri vsem tem pomaga predvsem zdrava in raznolika hrana. Držimo se izdelkov, za katere vemo, da nas krepijo in nam obenem nudijo tudi več moči, da se telo lahko upira bolezni. Redno se umivajmo in jejmo malo v več obrokih. Izogibajmo se slanim jedem in jedem, ki vsebujejo veliko nasičenih predvsem živalskih maščob. Izogibajmo se belim jedem in jedem z veliko sladkorja. Samo poglejmo malo v trgovine. Dobesedno nas posiljujejo z sladkorji in žal tudi z raznimi alkoholnimi pijačami.

K meni dostikrat pridejo ljudje z preveliko težo. Jasno je, da prevelika teža močno prizadene srce in ožilje. Zaklinjajo se, da sploh nič ne jedo, toda ob tem pozabljajo, da na tem svetu žal ni čudežev. Če ne uživaš, sladkorja, alkohola in mastnih jedi se nimaš od česa rediti. Telo dobesedno prisilimo, da začne koristiti notranje rezerve. Žal je to pri debelih ljudeh težko, ker tolšča ni prepredena z krvnimi žilami, obenem pa so taki ljudje tudi težko gibljivi. Iz vsega tega vidimo, da je boj proti virusom kompleksna zadeva, odvisna od mnogih dejavnikov, kot so gibanje, prehranske navade, higienske navade in upoštevanje navodil strokovnih služb. Žal se tega največkrat ne zavedamo in smo do vsega brezbrižni, češ bo že nekako.

Res pa je tudi, da se z naglimi koraki približuje poletje in s tem toplejše vreme, ki s sabo odnese tudi gripe.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki