fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava Zdravje

Nevidni zobni aparat Invisalign: diskretno do popolnega in zdravega nasmeha

Desetletje ali dva nazaj so bili najstniki s kovinskimi zobnimi aparati kdaj pa kdaj tudi tarča posmeha. Leta so prinesla drugačno miselnost, zobni aparat je danes nekaj čisto običajnega, oziroma zelo zaželen pripomoček. In marsikomu (predvsem »žrtvam socialističnega zobozdravstva«) je žal, da v času odraščanja ni imel možnosti nositi zobnega aparata. Tehnologija se je močno spremenila, zobni aparati postajajo čedalje bolj diskretni, prijazni uporabnikom, hkrati pa tudi velik finančni zalogaj. Marsikoga premami tudi ponudba ortodontskih storitev iz tujine. V naši okolici možnost namestitve nevidnega zobnega aparata ponujajo v dentalnem centru KG- Dent na Turjaku.

»Prozorne oz. nevidne opornice so narejene iz prožnega materiala, so udobne, praktično nevidne in snemljive, zato so pogosta izbira odraslih, ki si želijo neopazno priti do privlačnega nasmeha,« uvodoma pojasni Maja Mulej Vedlin, dr. dent. med., spec. čeljustne in zobne ortopedije.

Nevidne opornice pa so zaradi lažje ustne higiene vedno pogostejša opcija tudi za otroke. Nevidni zobni aparat odpravi večino ortodontskih nepravilnosti. A kateri aparat je za pacienta najprimernejši, seveda oceni ortodont na podlagi kliničnega pregleda in rentgenske slike. Nekatere nepravilnosti se uspešnejše rešuje z nesnemnim ortodontskim aparatom, t.i. zvezdicami, nekaterim pa težave rešijo snemni aparati.

Nevidne opornice pa so zaradi lažje ustne higiene vedno pogostejša opcija tudi za otroke.

Če se vrnemo na trenutno najbolj zaželeno možnost-nevidni zobni aparat- kakšen je celoten postopek, kako do namestitve sploh pride?

» Z zobno kamero skeniramo zobe, ki se v 3D različici izrišejo na ekranu pred nami. 3D model prenesemo v program za analizo in načrtovanje, kjer zobe in griz natančno analiziramo in glede na želje in potrebe pacienta pripravimo načrt zdravljenja. V nekaj tednih po pošti prejmemo niz nevidnih opornic, » odgovarja Mulej-Vedlinova.

Menjava opornic na sedem do deset dni

Nošenje zaporednih, tiskanih opornic postopoma pomika zobe ne želeno mesto. Vsaka opornica ima svojo »nalogo« in opravlja točno določene premike zob, kar je ortodont prej skrbno načrtoval. Po navodilih ortodonta se opornice zamenjajo, časovno okno predstavlja običajno sedem do deset dni. Zaporedno menjanje opornic pa pripelje do končnega rezultata- lepih ravnih zob in najpombnejše pravilnega ugriza.

»Zdravljenje z nevidnimi opornicami je skoraj neopazno, kar je pomembno številnim, predvsem odraslim, pacientom. Opornice so snemljive, zato je ustna higiena enostavna, omejitev pri hranjenju ni,« pojasnjuje ortodontka.

Nošenje zaporednih, tiskanih opornic postopoma pomika zobe ne želeno mesto.

Pri nevidnih opornicah ni nosilcev in žičnega loka, nošenje aparata je zato udobno in skoraj neboleče. Ortodontka dodaja, da nekateri pacienti občutijo prehodno blago bolečino (pritisk) prvih nekaj dni po vstavitvi novih opornic. Pritisk je lahko neudoben, vendar je dober pokazatelj učinkovitosti aparata.

Opornice, ki spominjajo na nekakšen ščit so snemljive in nositi jih je potrebno 22 ur na dan. Aparat je potrebno nositi dosledno in redno, saj v nasprotnem primeru zdravljenje ne bo prineslo želenih rezultatov.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki