fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Ribnica

Najtežji zvon se znova oglaša s Plečnikovih zvonikov sredi ribniškega trga

Po obnovi Plečnikovih zvonikov na ribniški župnijski cerkvi sv. Štefana, leta 1998, so dve leti kasneje s težkim dvigalom sneli zvonove, nameščene leta 1960, ki so se razglasili, saj je njihovo neubrano donenje motilo predvsem starejše Ribničane, vajene uglašenih tonov ob določeni uri. Najtežjega, okrog 1.300 kilogramov težkega, so namestili na zelenico pred vhodom v župnišče, manjša pa so postavili na cerkvah Jurjevica in Sajevec. Že oktobra tega leta so dobili nove zvonove, vlili so jih v livarni Perner v nemškem Passauu, blagoslovil pa jih je takratni nadškof dr.Franc Rode.


A največji med njimi, ki je posvečen sv. Štefanu, je tehtal kar 2.890 kilogramov. Vendar se zadnje čase ni več oglašal tako, kot bi se moral. Precej utrujeno je zgolj ob večjih praznikih občestvu oznanjal simboliko svojega poslanstva, saj je utrpel poškodbo. Na njem je namreč zazijala velika razpoka, zato je bil potreben temeljite prenove. Marca lani so ga odpeljali v Passauu in ga pretopili. »Ni razlage, zakaj je prišlo do napake, saj,« kot so dejali v livarni, »ni bilo videti nobene poškodbe, ki bi povzročila razpoke. V ceno, okoli 20 tisoč evrov, so vračunani tudi novi tramovi v zvoniku, posodobljena elektronika in oprema,« je dejal ribniški dekan, mag. Anton Berčan, ob blagoslovu tega zvona, ki so ga pred dnevi dvignili na »kamniti pušeljc« oziroma Plečnikov zvonik. Prenovljen zvon, največji med štirimi na ribniški župnijski cerkvi, je še vedno manjši od tistega, ki ga je vzela prva svetovna vojna. S cerkve so ga sneli in pretopili za potrebe avstrijske vojske.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki