fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje

Mravlje lahko okupirajo naš dom

S toplim vremenom in brstenjem rastlin žal na plan prilezejo tudi mravlje in če imamo vrt, še toliko lažje. Dejansko nas skorajda nič ne motijo, če živijo zunaj, ko pa enkrat zasedejo naš dom, kuhinjo, kopalnico, shrambo, …. pa je čas za alarm.

Pri nas so pogoste črne oz. vrtne mravlje, ki načeloma živijo v naravi, vendar se pri iskanju hrane hitro pojavijo tudi v notranjosti objektov. Ob odkrivanju novih virov hrane mravlje najprej pošljejo izvidnika. To je osamljena mravlja, ki jo morda odkrijete v stanovanju. V primeru, da najde hrano, mu po feromonski sledi, ki jo pušča za seboj, sledi večja skupina delavk. Zato ni dovolj, da le odstranimo tavajočo mravljico, počistiti moramo tudi feromonsko sled, kar lahko storimo tudi z vodno raztopino milnice ali kisa.

Cela vojska mravelj

Ko pa imamo enkrat v svojem domu celo kolonijo mravelj, pa razni naravni preparati, kot so sol, soda bikarbona, kavna usedlina in limonin sok, dajo le redko zaželene rezultate. Če pa že, pa se le-ti pojavijo ob nesmiselno dolgi uporabi. Zato je smiselno uporabiti namenske pripravke. Za splošno, široko tretiranje, ko vira okužbe ne najdemo, uporabljamo preparate v koncentratu kot je Effect Microtech CS. Pripravljeno raztopino s pršilko nanesemo na široko okoli objektov, v notranjosti pa tam, kjer lahko insekticid pustimo delovati dlje časa.  Ali pa uporabimo vabe.

Z vabami nad mravlje

Z uporabo Effect vab za mravlje se sredstvo prenaša z mravlje na mravljo, te pa jih nato zanesejo v gnezdo, kjer je vir naših težav.

Vaba vsebuje insekticidni gel, ki ne izteka iz vabe in zato ni nevarna za ljudi in hišne ljubljenčke. Tekoča struktura gela in njegova energijska moč zagotavljata mravljam hiter in bogat prehranski vir. Po zaužitju vabe se mravlje vrnejo v mravljišče in jo prenesejo tudi na druge mravlje v koloniji, vključno z matico. Prenos vsebine vabe z ene mravlje na drugo, zaradi verižnega učinka, omogoča uničenje celotnega mravljišča v dveh tednih.

Vabe namestimo tako, da nas ne motijo, saj je priporočljivo, da so na eni lokaciji dlje časa.

Delovanje vabe:

  • Deluje in uniči mravlje v vseh fazah razvoja.
  • Sredstvo v vabi je energijsko močno in mravljam privlačno.
  • Sredstvo se prilepi na mravljo, ki ga odnese v mravljišče in okuži še druge mravlje.
  • Uničenje celih mravljišč: okužijo se številne mravlje, tudi kraljica.

Kako vabo uporabljamo?

  • Vaba je pripravljena za takojšnjo uporabo.
  • Namestitev je povsem preprosta in varna.
  • Za aktivacijo je potrebno odlomiti vse 4 pečate.
  • Eno vabo namestimo na vsake 15 do 20 m2 ali eno na vsak vhod v mravljišče.
  • Primerna je za uporabo v zaprtih prostorih in na prostem (okoli objektov).
  • Vaba je učinkovita še 3 mesece po odprtju.

Besedilo in foto Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki