fbpx
E-UTRIP
FOTO: GZ Ribnica.
Aktualno Društva Novice

Mladi gasilci GZ Ribnica tudi letos letovali ob Kolpi

Gasilska zveza Ribnica je letos že četrto leto zapored organizirala letovanje gasilske mladine iz naše zveze. Tudi letos smo izbrali Center šolskih in obšolskih dejavnosti v Radencih ob Kolpi, saj povsem ustreza našim zahtevam. Zaradi velikega števila prijavljenih otrok smo letovanje izvedli v dveh terminih. Prva skupina je bila številčnejša, saj je kar 75 otrok in 9 mentorjev letovalo od 4. do 7. avgusta, druga je štela 48 otrok in 5 mentorjev v terminu od 7. do 10. avgusta. Skupini so obiskali tudi sodniki GŠTD, ki so preverili naučeno znanje: 5 v prvi in 2 v drugi skupini.

Vabljeni so bili otroci, stari od 6 do 16 let, iz vseh 20 društev naše zveze. Iz 13 društev smo tako zbrali 123 otrok. Dve društvi sta se zaradi prevelikega števila zainteresiranih otrok odločili za »počitek« in se pridružita naslednje leto. V nekaterih društvih se še vedno niso odločili za sodelovanje, kar je velika škoda. V mladini je namreč naša prihodnost in prepričani smo, da se bo marsikateri udeleženec letovanja čez nekaj let aktivno vključil v gasilsko operativo. Že letos se je nekdanja udeleženka letovanja uspešno preizkusila kot mentorica.

Letovanje sofinancirajo GZS, GZ Ribnica in starši oziroma društva. Zaradi sofinanciranja s strani GZS se vsako leto prijavimo na razpis mladinske komisije GZS. Pogoj je, da je vsaj tretjina programa povezana z gasilsko tematiko. Prvo leto so otroci na letovanju pridobili preventivne značke in veščine. Naslednje leto smo začeli s programom izobraževanja Pionir 1, lani smo nadaljevali s Pionir 2 in seveda Pionir 1 za tiste, ki niso bili na predhodnem letovanju. Letos je bila vodilna nit letovanja gasilsko tekmovanje.

Za prevoz otrok in mentorjev do lokacije letovanja smo uporabili kombije GVM-1 iz naših gasilskih društev, kar je cenejša alternativa avtobusnemu prevozu. Spodbujamo namreč pogostejšo uporabo GVM, saj so le-ti primarno namenjeni prevozu gasilcev, ne glede na starost.

Kako so se imeli, kaj so počeli?

Ob prihodu v Radence, nastanitvi po sobah in večerji smo šli na krajši sprehod po Radencih in okolici, da smo si ustvarili širšo sliko, kje se sploh nahajamo. Sledilo je večerno druženje ob tabornem ognju, kjer smo pekli hrenovke.

Drugi in tretji dan letovanja smo posvetili pripravi na bližajoče gasilsko tekmovanje. Otroke smo po starosti razdelili v skupine in začeli z vajami. Pionirji so vadili vajo z vedrovko, prenos vode in razvrščanje, mladinci pa mokro vajo s hidrantom, teoretični test in razvrščanje. Nekateri so prvič imeli priložnost, da se preizkusijo v podobnih veščinah, saj sploh v manjših društvih težko sestavijo ekipo devetih tekmovalcev. Upamo, da bo letovanje spodbudilo tudi taka društva, ki do sedaj niso sodelovala na tekmovanjih, da se pridružijo in se, če ne gre drugače, združijo s sosednjim društvom ter sestavijo skupno ekipo. S tem krepijo povezanost med društvi, kar je lahko le pozitivno.

Skupina prvega termina je določen čas posvetila tudi pripravi na gasilski kviz in orientacijo. Izvedli so celo tekmovanje v orientaciji. V drugem terminu pa smo te teme zgolj preleteli in dali poudarek na jesensko tekmovanje. Zadnji dan dopoldne smo izvedli pravo tekmovanje in opaziti je bilo, da otroci uživajo. Posebna izkušnja je bila tudi za novopečene sodnike gasilsko športnih disciplin, ki so se udeležili letovanja in preizkusili v sojenju.

Poleg tečaja smo poskrbeli tudi za razvedrilo. Otroci so bili navdušeni nad raftingom. Zaradi nižje gladine reke Kolpe je bil rafting letos prav poseben izziv. Nismo pozabili niti na supanje in kopanje na kopališču v Radencih, kar je bilo zaradi visokih temperatur prava osvežitev. Tudi pri kopanju nismo pozabili na gasilstvo, saj smo s sabo vzeli še motorno brizgalno, da so lahko otroci spoznali njeno delovanje in uporabo različnih ročnikov. Najbolj zabavno je pa seveda bilo špricanje sredi Kolpe. Na koncu je bilo seveda treba pospraviti cevi, zato smo priredili tekmovanje v hitrostnem zvijanju in razvijanju cevi.

Program smo popestrili z raznimi družabnimi igrami, ki smo se jih včasih spomnili kar na mestu samem. Zadnji dan smo seveda imeli podelitev medalj najboljšim. Tekmovali smo tudi v urejenosti sob. To je pripomoglo, da so bile sobe otrok precej bolj urejene kot sobe mentorjev, saj so bili nekateri otroci pri pospravljanju zagotovo bolj pridni kot doma.

Dogovorili smo se tudi za »dežurstvo« pri obrokih, saj je dežurna soba morala pripraviti pribor in po obroku pobrisati mize. Vsak večer smo imeli kakšno posebno dejavnost. Poleg peke hrenovk smo pekli tudi palačinke, igrali družabne in športne igre, predvsem pa se družili med sabo. Zelo pomembna stvar na letovanju je, da se otroci med sabo družijo ne glede na to, iz katerega društva prihajajo in s tem brišejo včasih premočno začrtane meje med društvi. Tako postaja gasilstvo v našem okolju enotno in povezano, saj smo na koncu vsi gasilci, ki si pomagamo med sabo ne glede na meje požarnih okolišev. Zagotovo so vzklila nova prijateljstva.

Program obeh skupin je bil v grobem enak, pogosto se je razlikoval le v družabnih igrah, ki so bile odvisne od trenutnega navdiha mentorjev. V prvem terminu so organizirali tudi “pena party”, v drugem terminu to žal ni bilo izvedljivo zaradi manjkajočega kosa opreme. Smo pa mladino animirali z raznimi ‘igrami brez meja’ z gasilsko tematiko. En dan smo organizirali tudi filmski večer, seveda gasilsko obarvan.

Zadnji dan letovanja je bil bolj umirjen. Po zajtrku smo spakirali vso prtljago, pospravili sobe in odšli na zadnje aktivnosti. Po kosilu smo le še vzeli svojo prtljago in se s kombiji vrnili domov v domača društva, polni lepih vtisov z letovanja.

Cilj je upad pretvoriti v rast

Program smo sestavili v okviru mladinske komisije na GZ Ribnica. Naj omenimo, da je v zadnjih dveh letih v Sloveniji zaradi korone in posledično zmanjšanja gasilskih aktivnosti upadlo število mladih gasilcev v starosti od 6 do 16 let za kar 15 %. V GZ Ribnica je ta upad samo 5 %. V prihodnje načrtujemo upad pretvoriti v rast, kar gre pripisati sistemskemu delu z mladino na ravni GZ Ribnica.

Letos so se letovanja udeležili otroci iz PGD Sušje, PGD Nemška vas, PGD Ribnica, PGD Jurjevica, PGD Velike Poljane, PGD Zamostec, PGD Vinice – Zapotok, PGD Goriča vas, PGD Grčarice, PGD Rakitnica, PGD Sodražica, PGD Dolenja vas, PGD Bukovica. Za drugo leto zopet načrtujemo podobno letovanje in si želimo, da se bodo nanj prijavili tudi otroci iz preostalih petih društev GZ Ribnica. Na koncu bi se radi zahvalili vsem mentorjem in sodnikom GŠTD, ki so si vzeli čas in pomagali pri zasnovi in izpeljavi programa na letovanju, staršem, ker ste nam svoje otroke zaupali v nekajdnevno varstvo in seveda otrokom, saj je bilo delo z njimi izredno navdihujoče. Posebej se zahvaljujemo vodstvu GZ Ribnica, ki nas podpira in spodbuja pri delu z mladino.

Z gasilskim pozdravom Na pomoč!

Anita Andolšek, GZ Ribnica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki