fbpx
E-UTRIP
Aktualno Glasba Kultura Zanimivosti & Zabava

Marijin praznik s pridihom Tamburanja va Kostele

Veliki šmaren je od nekdaj največji praznik v Kostelu, kjer že desetletja na ta dan od vsepovsod v dolino zgornje Kolpe priromajo razseljeni Kostelci, ki so svoj čas v iskanju boljših razmer za življenje množično odšli v svet, da bi s svojimi bližnjimi preživeli največji zapovedan praznik, tudi s pridihom Tamburanja va Kostele.

Dvodnevna družinska prireditev, zapolnjena s kulturno, etnološko, ekološko in športno vsebino, se je začela z glasbenim vložkom domačinke Maje Mišmaš in nagovorom župana, Ivana Črnkoviča, vrhunec večera pa je bil nastop kostelske skupine Prifraski muzikanti.

Maševal je škof Jurkovič

Pri Fari, na vzpetini nad naseljem stoji župnijska cerkev Marijaninega vnebovzetja, je na praznik, ki je slehernemu Kostelcu položen v zibelko, sveto mašo tudi letos daroval škof, sicer rojak, Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi.

Nato je sledila tradicionalna povorka ljudskih oblačil od božjega hrama do prireditvenega prostora pri šoli, kjer so se predstavile različne pevske, glasbene in plesne skupine. »Vsako leto me na Marijin praznik še posebej vleče v domači kraj, čeprav živim dvajset kilometrov stran, v bližini Kočevja. Vem, da se bom srečal z osivelo generacijo, s katero smo neke dni skupaj pasli čredo po tukajšnjih planjavah. Vse je bilo čisto, danes pa dolina počasi zarašča, kar me žalosti. Ljudi je vse manj.«

Spomini, ko ni bilo meje

»Ne vem, kako bo,« je Jožeta malce prevzelo, ko sta s Petrom zrla v – kot sta dejala – negotovo prihodnost obmejnih krajev. Marko je doma iz Črnega Luga, hrvaške vasice v Gorskemu Kotarju. Ko na Kolpi še ni bilo meje, se je mladina sosednih krajev zbirala skupaj. Te vezi so tri desetletja nekoliko pretrgane pa tudi vasi on stran mejne reke so vse bolj prazne. »Ampak, jaz vsako leto stopim med znance in prijatelje pri Fari. Lepo je videti, ko si ljudje vsaj enkrat na leto vzamejo čas za svojo dušo. To je sporočilo današnjega dne,« se je Marko razgovoril.

Ne le pri Fari, prešerno je bilo na sončno nedeljo tudi po kostelskih vaseh, kjer so se mize šibile pod težo mesnatih in zelenjavnih priboljškov, daleč je odmeval smeh brezbrižnih jedcev in pivcev, pa tudi vesel otroški direndaj.

Še bolj židano pa je bilo v popoldanskih urah, ko so se na odru ob stojnicah kostelskega sejma zvrstile glasbene skupine. Prvi so ozračje prevetrili člani domače zasedbe Dupljak, nato so vzdušje pričarali člani narodno zabavnega ansambla Topliška pomlad, dvodnevno rajanje pa je sklenila klapa Rišpet. »Milozvočne tamburice bodo vselej donele po naši dolini, kjer živijo pokončni ljudje polnega duha,« je dogajanje na kratko pospremil Marjan Lisac ml., vodja skupine Dupljak, ki še naprej na polno ustvarja.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki