fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Marija Romarica namesto Marije Begunke

Starotrški župnik Jože Pavlakovič je pred nekaj deset vaščani v Sodevcih blagoslovil obnovljeno kapelico in novi kip Marije Romarice, ki je zamenjal Marijo Begunko, ta je v kapeli stala več kot 100 let. Nada Štrbenc, po domače Goreča, je imela na vrtu hruško, ki se je sušila. Sašo Špehar in Jože Mihelič sta hruško podrla, iz dela te hruške pa je polanski umetnik Tonček Šegina iz Zagozdaca upodobil Marijin kipec; njegov oče Janko pa je kapelico prepleskal.

“Ja, meni je pripadla čast, da sem iz pohorskega lesa, ki je ostal od takrat, ko je Tone v zahvalo Zrečanom za zagon obrata Unior v Starem trgu naredil kip Marije Snežne na Rogli, naredil podstavek za Marijo Romarico,” je med blagoslovom pridigal priljubljeni župnik Jože, vrhunski mizarski mojster in oblikovalec lesa. (Na fotografiji s fotografom Pavlom Majerele iz Kočevja, sicer večino časa preživi v rojstnem Predgradu in je avtor rudimentarnih informativnih tabel v Poljanski dolini.)

Kipec in obnovitev kapele je plačala Agrarna skupnost Sodevci. Prireditev je popestrila vokalna skupina Cantate Domino iz Kočevja, ki jo vodi ortoped dr. Franc Štefanič.

 

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki