fbpx
E-UTRIP
Skrbnik Meršnik in vinogradnik Slejko
Aktualno Narava & zdravje Novice Ribnica

Mariborska potomka za zidovi ribniškega gradu lepo poganja

Maja lani so člani Društva Ribniških vinogradnikov za zidovi ribniškega gradu zasadili potomko najstarejše trte na svetu, tiste, ki na mariborskem Lentu poganja že več kot 400 let. V trosno zemljo, ob lesenem kolu, pritrjenem na zid, sta jo položila mesni viničar oziroma njen mariborski skrbnik, Stane Kocuter, in Franc Meršnik, ki nad potomko modre kavčine oziroma žametne črnine, ki spada v ekološko skupino sort črnomorskega bazena, skrbi v deželi suhe robe. Da bo še naprej rasla in morda že prihodnje leto tudi obrodila, jo je potrebno vsako leto tudi obrezovati. Škarje v roke je ob koncu tedna pri temu opravilu, skupaj z skrbnikom Meršnikom, vzel Davorin Slejko, vinogradnik iz Dornberga, iz Primorske, sicer skrbnik mariborske potomke na blejskem gradu.

»Od rezi je odvisen pridelek v tekočem letu in razvoj trte za prihodnje, saj z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kvaliteto grozdja in vina,« je dejal Slejko in vinogradnikom razložil postopke pri obrezovanju, Janez Lovšin, predsednik društva ribniških vinogradnikov, je po opravljenem dodal, da se je za to trto, ki lepo poganja, začelo novo obdobje. Za potomko sicer skrbijo člani društva vinogradnikov, na lokaciji, ki je občinska.

Vinska trta praviloma rodi na enoletnem lesu, ki raste iz dvoletnega. Bo tudi ribniška? »Prijela se je, tudi raste in zeleni. To je za nas uspeh. Sicer se lahko se zgodi, da bo še letos pognala kakšen grozd za trganje,« upa predsednik.

Medtem, ko iz mariborske trte naredijo posebno vino, grozdje iz ostalih potomk, iz 22-ih različnih krajev, roma v Vipavo. Iz njega nastane vino Mladovita. Ime ima po društvu, ki skrbi, da je grozdje pravilno stisnjeno in da tradicija ostaja. Kot pravi predsednik društva Davorin Slejko, vsako leto dobijo od 20 do 30 steklenic vina iz grozdja potomk »mariborske matere«. Se mu bodo prihodnje leto pridružili tudi Ribničani? »Naše vino je protokolarno. Seveda si želimo, da bi bila kot triindvajseta vpisana tudi ribniška trta,« je še dejal Davorin Slejko.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki