fbpx
E-UTRIP
Julijana Zakrajšek.
Aktualno Kočevje Novice Občina

Lokalni ukrepi občine Kočevje, vzpostavljena nova tel. št. 083 821 762

Štab civilne zaščite Občine Kočevje vsakodnevno spremlja situacijo v lokalnem okolju in širše. V tesnem sodelovanju z vsemi lokalnimi deležniki se usklajuje protokole za varno delovanje in zaščito javnosti, s posebno skrbnostjo do ranljivejših skupin. Glede na prioritete in zmožnosti se zagotavlja zaščitna sredstva najbolj izpostavljenim službam in posameznikom v delovanju civilne zaščite in oskrbe občanov. Zaščitne opreme bi si tako kot drugje po Sloveniji želeli več, predvsem za splošno javnost. Zato je Občina Kočevje združila moči z domačim podjetjem, ki bo zagotovilo izdelavo in možnost nakupa pralnih mask. Na območju občine Kočevje imamo sicer trenutno dva potrjena primere okužb z novim koronavirusom.

V nadaljevanju povzemamo sprejete ključne ukrepe in aktivnosti na lokalni ravni, za omejitev širjenja okužbe in pomoč občanom:

Vzpostavljena je interventna oskrba starejših in rizičnih skupin prebivalcev. Na telefonski št. 070 183 048 lahko naročijo dostavo paketov živil in zdravil. Številka je odprta od ponedeljka do petka, med 8. in 12. uro.

Vzpostavljena je telefonska št. 083 821 762 s splošnimi informacijami za prebivalce občine Kočevje v času epidemije koronavirusa. Številka je odprta od ponedeljka do petka, med 10. in 14. uro.

ZD Kočevje nudi psihološko podporo v duševni stiski ob soočanju z epidemijo. Na voljo je telefonska št. za odrasle (040 314 564) in številka za otroke oz. starše (01 893 11 08). Odprti sta vsak dan med 7. in 19. uro.

ZD Kočevje je vzpostavil telefonsko številko ob sumu na koronavirus: 040 314 547. Splošne informacije ZD Kočevje o koronavirusu so občanom na voljo na 040 524 849.

Starši iz kritičnih sektorjev, ki nujno potrebujejo varstvo otrok, se lahko za pomoč pri organizaciji varstva obrnejo na e-naslov kristina.krkovic@kocevje.si, s podatki o otroku in poklicu.

Rdeči križ Kočevje zbira mrežo prostovoljcev za pomoč občanom. Prijavite se na kocevje@gmail.com, za več informacij pa pokličite na 041 780 771 (Vanja Bunderla).

Prepovedana je uporaba javnih otroških igrišč, vseh javnih športnih in drugih objektov ter površin v lasti občine. Umaknjena so kolesa za javno izposojo, začasno je ukinjeno plačljivo parkiranje.

Zaprto je parkirišče za planince v Podgorski ulici, z namenom preprečevanja večjih množic na priljubljenih in preveč obljudenih pohodnih poteh.

Prepovedana je uporaba odprtega ognja v naravnem okolju na območju občine Kočevje, z namenom zagotavljanja pripravljenosti PGD.

Sprejet je Odlok o omejitvah pri izvajanju pogrebne in pokopališke dejavnosti, ki velja do preklica in med drugim opredeljuje izvedbo žalnih slovesnosti v najožjem družinskem krogu, v trajanju največ pol ure. 

Komunala Kočevje je iz preventivnih razlogov začasno spremenila način delovanja, začasno je npr. ukinjen odvoz kosovnih odpadkov, Zbirni center Mozelj je odprt za nujne primere.

Gasilci v okviru Civilne zaščite Občine Kočevje opravljajo razkuževanje kritičnih točk na javnih površinah, kjer prihaja do dotika (npr. tipke bankomatov).

ZD Kočevje deluje po spremenjenem režimu. Vstop je mogoč le prek TRIAŽNE TOČKE na parkirišču pred novo urgenco, kar velja tudi za zaposlene v ZD Kočevje in Domu starejših občanov Kočevje.

Lekarna Kočevje deluje po spremenjenem delovnem času in strogih varnostnih protokolih za vstop strank.

Občina Kočevje in javni zavodi ter službe, katerih ustanoviteljica je, so za stranke dosegljivi preko telefona in elektronske pošte. Kontakte zaposlenih na Občini Kočevje najdete v imeniku. Po elektronski poti delujeta tudi Upravna enota in Sodišče v stavbi Občine Kočevje.

Župan je pozval vse podjetnike na Kočevskem k prilagoditvi dela in najvišji možni zaščiti zaposlenih in njihovega zdravja. Nekatera podjetja so začasno zaustavila proizvodnjo, druga poročajo o uvedbah sprememb in higienskih standardov.

Občina Kočevje bo s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje in RC Kočevje Ribnica oblikovala lokalne ukrepe za pomoč podjetjem, podjetnikom in obrtnikom. S pozivom »Kočevje ukrepa« se že zbirajo prvi podatki podjetnikov o vplivih epidemije na njihovo delovanje. Z aktualno problematiko se sicer tudi že ukvarja Urbact projekt iPlace za trajnostni razvoj lokalnega podjetništva, v katerega je Občina Kočevje vključena kot partner.

Ponovno je vzpostavljena prodaja lokalnih pridelkov in izdelkov preko Zadruge zakladi Kočevske. Občani lahko svoje naročilo oddajo preko telefona ali e-pošte in prevzamejo paket izdelkov v trgovini, možna pa je tudi dostava.

Lokalno podjetje Recinko z lastno proizvodnjo zagotavlja možnost nakupa pralnih mask, ki jih bo mogoče kupiti od četrtka, 2. 4. 2020, v Zakladnih Kočevske. Maske niso namenjene za zdravstvene delavce, temveč za splošno rabo v zaprtih javnih prostorih, kot določa nošenje odlok vlade RS.

Štab Civilne zaščite Občine Kočevje in župan pozivata vse prebivalce k upoštevanju navodil o omejitvi stikov in izvajanju preventivnih ukrepov. Če sumite, da ste bili v stiku z okuženo osebo ali da ste okuženi, se samoizolirajte in pokličite ZD Kočevje na št. 040 314 547. Podrobnejše informacije v posameznih objavah na spletni strani Občine Kočevje.  

KLJUČNE TELEFONSKE ŠTEVILKE:

Informacije za občane v času epidemije: 083 821 762

Interventna oskrba občanov z živili in zdravili: 070 183 048     

ZD Kočevje vstopna točka, odvzem brisov: 040 314 547
ZD Kočevje informacije o koronavirusu: 040 524 849

Psihološka podpora v stiski: 040 314 564

Državni klicni center za informacije o koronavirusu: 080 1404

Katja Godeša, Občina Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki