fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Kultura Novice

18.tradicionalni koncert SODRAŠKIH TAMBURAŠEV: Za čudovito doživetje božičnih praznikov in prihod v novo let

Tamburica je s svojim nežnim zvokom na Slovenskem postala priljubljena okoli 19. stoletja. In v to brenkalo so se zaljubili glasbeniki iz naših koncev. Tamburica ima posebno tradicijo tudi v Sodražici in tradicija je postal tudi božično-novoletni koncert Tamburašev iz Sodražice, ki bo kmalu pobožal dušo na najbolj čaroben dan leta.

Zasedbo sodraških tamburašev trenutno sestavlja šest članov, ki jim glasba predstavlja pomemben del njihovega življenja, čeprav nihče izmed njih ni šolan glasbenik. Vsaj enkrat na teden se dobijo na skupnih vajah, kjer dodobra izpilijo repertoar. Pred nekaj leti je zasedbo sestavljalo 12 članov. »Sedaj pa nas je le šest in takoj se sliši, če gre kdo po svoje,« se pošali naš sogovornik Rok Pintar.

Vaje so v tem obdobju še toliko bolj intenzivne, saj se pripravljajo na božično-novoletni koncert, ki ga izpeljejo na božični dan. Te tradicije se držijo že od leta 2004. »Koncerta vmes ni bilo le dvakrat, zaradi korone,« pripomni sogovornik in se spomni prvega »pokoronskega« leta. »Po koroni nas je bilo samo pet. Na nek način smo se znašli na najnižji točki. Nismo bili prepričani, če bo tradicionalni koncert sploh možno izpeljati. Stisnili smo vse svoje moči, spodbujali drug drugega – ˝FANTJE DAJMO˝ – in na koncu pred številčno publiko ni bilo težav. Bi rekli – z lahkoto smo ga ˝odšpilal˝!« In mnogi lahko potrdijo, da je bil prav ta koncert eden boljših. Kmalu za tem se jim je pridružil novi član Jože Kožar, ki so se ga vsi člani zelo razveselili.

Tudi letos nas bodo na odru sodraške dvorane z ljudsko pesmijo popeljali v preteklost, k našim koreninam, popeljali nas bodo v Dalmacijo … Glasba ne pozna časa in ne meja. Je pa kljub temu potrebno biti v koraku s trendi, da na koncert privabiš tudi mlajše generacije in jih morda navdušiš, da se pridružijo sestavu.

»Seveda, mladi so dobrodošli. Le da čutijo željo po glasbi in da se radi družijo,« povabi Pintar.

Tamburaški orkester Sodražica s koncerti gostuje po celotni Sloveniji, navdušujejo tudi hrvaško publiko, kjer so takšni sestavi sicer bolj množični. V načrtu imajo pot v Kanado, kjer bodo presenetili naše zdomce. Najmočnejši in najbolj iskren aplavz pa seveda slišijo doma. Že od leta 2012 sodelujejo na Večeru na trgu, ki poteka v sklopu Psoglavskih dni ter so nepogrešljiv del proslav in ostalih dogodkov, ki se odvijajo v Sodražici in širše.

Poglejmo nazaj …

Po pripovedovanju starejših so pred drugo svetovno vojno v Sodražici delovale kar tri tamburaške skupine. Leta 1947 je Anton Lovrenčič ustanovil in vodil tamburaško skupino, ki si je inštrumente sposodila od nekdanjih tamburašev Sokolskega društva. Člani te skupine so bili samouki in so igrali brez not. Po treh letih igranja so se razšli zaradi služenja vojaškega roka, dela v tujini oz. v drugih različnih krajih. Tamburaši so se zbrali zopet leta 1979 in leta 1982 ustanovili tamburaško skupino »Glas«, ki jo štejemo za predhodnico današnjega ansambla.

Po Janezu Lesarju je vodenje tamburašev prevzel Milan Štupica. Leta 2003 so skupino pomladili, jo kadrovsko okrepili in uradno ustanovili Tamburaški orkester Sodražica. Vodenje društva je prevzel Alojz Sterle, od leta 2005 pa je vodja skupine in predsednik Jože Košmrlj. Kmalu zatem so tamburaši igranju dodali še petje.

Jože Košmrlj in Janez Čampa predstavljata temelja sodraškega tamburanja, ki pa ju lepo nadgrajujejo Rok Pintar, Peter Fajdiga, Jože Kožar in Peter Vesel.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki