fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Zanimivosti & Zabava

Ljudski umetnik Jože Levin: »Se učim, da bom znal«

Lansko leto je minilo 110 let od rojstva Jožeta Levina, rojenega leta 1912 v Jeličnem vrhu nad Idrijo, podeželskega ljudskega umetnika, ki je s sledmi svoje vsestranske ustvarjalnosti pustil pečat v marsikaterem domu pri Svetem Gregorju. Veliko njegovih slik je razpršenih po svetu, saj so odšle v tujino kot dragocen spomin na dom in prelepo Slovenijo. Že od leta 1977 na steni tamkajšnjega Kulturnega doma visi velika slika živinorejske razstave, ki je bila pripravljena ob visokem jubileju kmetijstva v Ribniški dolini na Slemenih. Jože je sliko naslikal kot ozadje prireditvenega odra. Ustvarjal je tudi v Dolu pri Ljubljani, kjer je prej živel z družino. Vendar je bil takrat premalo cenjen in kasneje pozabljen…

Rudi je dal pobudo za razstavo

“Lani se mi je utrnila misel, da bi nekako obeležili to obletnico. Stopil sem do njegove hčerke Olge, ki je bila navdušena nad idejo o pripravi razstave njegovih del v dvorani. Povezal sem se z muzejsko svetovalko v Rokodelskem centru Ribnica Polono Rigler Grm, in začele so se aktivnosti za oblikovanje razstave. Danes smo s ponosom odprli razstavo,” je pred množico zbranih v Kulturnem domu Sveti Gregor povedal vsestranski domačin Rudi Adamič. O srčnem umetniku, katerega življenje je bilo zaznamovano z gluhoto, ki je posledica nesreče v zgodnjih otroških letih, je spregovorila tudi Polona Grm Rigler, ki je dejala, da se je Jože po poroki s Frančiško Petrič Šumovo iz Črnca pri Svetem Gregorju leta 1952 z družino (hčerkama Majo in Olgo) preselil v bližnje Hojče, kjer sta s soprogo delila svet gluhih.”

Umetnik z dušo

Jože Levin je bil ljudski umetnik, samouk, človek z dušo, ki je ustvaril raznolik in obsežen opus. Njegova dela so razdeljena v štiri sklope: narava in arhitektura, spominske slike, slike z verskimi motivi ter slike domačih živali in divjadi. Največ je ohranjenih slikarskih del, ki so ustvarjena v oljni tehniki na lesonit, pločevino in zidni omet. Poleg slikarstva se je Levin ukvarjal tudi z rezbarstvom in obnavljanjem starih podob, kipov in kapelic. Bil je mojster rezbarstva ter je izdeloval razne makete. Mnoge slike je poslal v Kanado in Ameriko, posebej ponosen pa je bil na sliko, ki jo je izdelal za mamo misijonarja Pedra Opeke. Hčerki Olga in Majda sta bili ponosni na očetovo zapuščino. Ob odprtju razstave je Majda izrazila, da se je pri njih doma vedno zbiralo veliko ljudi, ki so občudovali očetove stvaritve.

Vnukinja Domnika, ki je soustvarila priložnostno publikacijo, je zapisala, da je dedek velikokrat šel na sprehod v gozd in vedno nosil blok in svinčnik ter v zrelih letih govoril: “Se učim, da bom znal.” Razstava, ki sta jo odprla župan občine Dol Željko Savič in predsednik sveta KS Sveti Gregor Peter Adamič, bo na ogled do konca leta.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki