fbpx
E-UTRIP
Brez kategorije

Letošnji Dan spomina na mrtve bolj oseben

Prvi november, intimen praznik, ki je posvečen vsem, ki so nas v življenju zaznamovali, praznujemo ga tako v Sloveniji kot po svetu.

Na ta dan se odpravimo na pokopališča ter na grobove bližnjih, jim prižgemo svečo in prinesemo rože, ikebane. Ob grobovih se vsako leto zbere cela »žlahta« in obupajo spomine na pokojne – postal je pravi družinski praznik. Tako se ružine še bolj povežejo, obujajo stare spomine in se spominjajo svojih korenin. Ob tem dnevu smo ponavadi po dolgem času srečali tudi prijatelje, znance in malo poklepetali. Letos pa bo ta praznik zaznamovan drugače – potekal bo brez slovesnosti in verskih obredov. Zaradi letošnjega koronavirusa dan mrtvih ne bo takšen, kot je bil – letošnji praznik bo v znamenju dan spomina na mrtve od doma.

V isti občini so obiski dovoljeni, kjer se lahko zbere največ 6 ljudi, in sicer ob upoštevanju priporočil NIJZ. Ne smete pozabiti na policijsko uro. Prav tako oskrbovalci pokopališč opozarjajo, da pravilno uporabljamo masko, ohranjamo varnostno razdaljo in celo odsvetujejo tradicionalen obisk pokopališč.

Tudi ljubljanski nadškof poziva ljudi

Na novinarski konferenci je ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore pozval, da se naj izognemo druženju, obiskovanju drugih gospodinjstev in prečkanju meja svoje občine. Kot pravi ne pozabimo na globoko ukoreninjeno molitev rožni venec za pokojne v krogu družine v večeru praznika vseh sveti. Izpostavil je, da nas letošnje razmere vabijo, da to pobožnost poživimo.

Župan Anton Luzar in poveljnik Civilne zaščite Občine Železniki Aleksander Hjdinjak sta izdala odredbo o zaprtju pokopališča na podlagi zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Odpadne nagrobne sveče še vedno ostaja problem

Ministrstvo za okolje in prostor opozarja, da moramo ob prižiganju sveč na grobov svojcev in prijateljev pomisliti tudi na posledice, ki jih veliko število prižganih in kasneje zavrženih nagrobnih sveč povzročamo okolju.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki