fbpx
E-UTRIP
Aktualno Šport

Lenart Dejak: Osnovnošolec, ki je nase opozoril v zibelki gorskega kolesarjenja  

Lenart Dejak iz Kočevja je ime fanta, ki bo kmalu dopolnil 14 let. Dopoldne pridno sledi pouku na OŠ Ob Rinži, popoldnevi pa so rezervirani za gorsko kolesarjenje. Lenart Dejak pa je tudi ime gorskemu kolesarju, o katerem se bo še veliko pisalo. Mladenič iz Kočevja je letos obiskal najmočnejšo serijo dirk v Evropi, italijansko serijo Internazionale d’Italia Series, ki je najmočnejše tekmovanje v Italiji. V zibelki kolesarstva je do sedaj obiskal dve tekmi. Na prvi je dosegel tretje mesto, na otoku Elba pa zmago med 140 tekmovalci, kar je do sedaj Lenartov najboljši rezultat.

Lenarta gorsko kolesarjenje spremlja že od malih nog. Z družino so bili vedno vpeti v ta šport, zato je kolo prevladalo nad atletsko stezo in rokometno žogo, s katero se je fant tudi dobro znašel.

“V rokometu je zelo užival, vendar se je kasneje moral odločiti, kaj bo izbral. Sedaj, ko je naša MTB ekipa že velika in se odlično razumejo, ni več tako težko kot je bilo morda pred nekaj leti, ko jih je bilo le peščica. Družba na treningu je zelo pomembna,” pove Lenartov oče Janez Dejak.

MTB šola se čedalje bolj razvija in bolj kot na posamične rezultate, so ponosni na celotno delo šole, kjer se mora vsak posameznik počutiti kar se da najbolje. “Ko pa dosežemo rezultat, kot je to pri Lenartu, moramo biti vsi ponosni. Tudi za druge. Poudariti je treba, da je olimpijski kros, kakor se imenuje naša disciplina, od letos naprej na Eurosportu, kar pomeni, da bodo naši otroci tam s takšnimi rezultati čez nekaj let, in to je najpomembneje za popularizacijo športa,” doda sogovornik.

FOTO: Osebni arhiv.

Treningi potekajo petkrat na teden, večinoma v okolici Kočevja, na makadamu, asfaltu in v MTB trail centru. Za treninge večinoma izbirajo naravne poti, saj so bolj zahtevne. “Seveda je potrebno narediti nešteto skokov in ostalih elementov, kar rezultira v razvoju tehnično najboljših kolesarjev MTB šole, pri čemer izstopa tudi Lenart, ki velja za enega najbolj tehnično izpopolnjenih kolesarjev v karavani,” pove oče in razloži, da to pomeni, da se Lenart najhitreje spušča in pri tem porabi najmanj energije. S pravilno kondicijsko pripravo pa se celoten krog sklene, kar ustvari vrhunskega tekmovalca.

Lenarta se je nekaj časa držal sloves “večno drugega”, kar ni bilo slabo, vendar je letos ta začarani krog prekinil in suvereno premagal vse tekmece v Sloveniji. Sicer mu je poškodba zagodla rezultatsko ničlo na lanskem Evropskem prvenstvu, vendar je kljub temu opozoril nase in se »umestil na radar« najboljših kolesarjev v Evropi.  

FOTO: Osebni arhiv.

“Letos smo vedeli, da Lenart zelo napreduje, zato smo se odločili obiskati najmočnejšo serijo dirk v Evropi, italijansko serijo Internacionale d Italia series, ki je najmočnejše tekmovanje v Italiji. Ker se je kolesarstvo tam rodilo, je konkurenca izjemno močna,” ponosno pove oče. “Do sedaj smo obiskali dve tekmi, kjer je na prvi dosegel tretje mesto, na otoku Elba pa celo zmago med 140 tekmovalci. To je nedvomno njegov doslej najboljši rezultat.”

Kljub napornim treningom in tekmovanjem šola ne trpi. Lenart dobro usklajuje dinamično vožnjo s kolesom in sedenjem za knjigo. »Je pa res, da živimo v času, ko je kar izziv uskladiti še tretjo stvar in to so telefoni, rak rana naše mladine na splošno, saj se znajo zamotiti za preveč časa, ki je izgubljen čas,« zaključi Lenartov največji podpornik.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki