fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Laščanka Lidija Andolšek Jeras: veliko ime v ginekologiji

Nasproti Leonišča bodo danes odkrili doprsni kip Lidije Andolšek Jeras, ki je bila pionirka slovenske reproduktivne ginekologije. Kip bo stal v parku med ljubljansko medicinsko fakulteto in stavbo stare porodnišnice, ki je poimenovan po njej, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Lidija Andolšek Jeras je postavila temelj slovenske reproduktivne ginekologije, bila je začetnica programa zunajtelesne oploditve v Sloveniji. Svojo izjemno poklicno kariero je posvetila uravnavanju rodnosti in varstvu rodnostnega zdravja žensk, so zapisali na ginekološki kliniki.

“Z vso energijo in s podporo žensk v politiki je izpeljala vstop v referendum o Samoprispevku III, ki je omogočil izgradnjo nove ljubljanske porodnišnice, ki je postala temelj razvoja sodobne slovenske perinatologije,” so zapisali. Bila je sodelavka uglednih mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo z vprašanji reprodukcije človeka, med njimi s Svetovno zdravstveno organizacijo, Family Health International in Action in International Medicine.

Leta 1982 je bila imenovana v skupino, ki je določala številne temeljne in klinične smernice raziskovanja kontracepcije.

Kot izjemen so izpostavili tudi njen prispevek pri oblikovanju strokovnih podlag pri sprejemu zakona o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Odločno se je borila tudi za 55. člen sedanje ustave, ki zagotavlja, da je odločanje o rojstvu svojih otrok svobodno.

Bila je tudi direktorica ljubljanske ginekološke klinike in dekanja Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Za svoje delo pa je prejela številne nagrade, med drugim Zoisovo nagrado za življenjsko delo v znanosti. Imenovana pa je bila tudi za častno članico britanskega in ameriškega združenja za ginekologijo in porodništvo, so še sporočili z ginekološke klinike.

Lidija Andolšek-Jeras se je vedno in povsod predstavlja kot Laščanka, na kar je bila izjemno ponosna. Leta 2000 je prejela še prestižno mednarodno medicinsko priznanje na področju ginekologije.
Dosežki Lidije Andolšek-Jeras v znanosti ter njen izjemen prispevek k promociji Velikih Lašč so bili razlog, da ji je občina Velike Lašče podelila naziv Častna občanka občine Velike Lašče.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki