fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Kulturni dnevi za osnovnošolske in srednješolske skupine na gradu Kostel

V želji, da otroci in mladi spoznajo zgodovino svoje bližnje okolice ter kulturno dediščino svojih prednikov, smo na gradu Kostel v sodelovanju z Društvom kostelskih žena Nežica v maju organizirali kulturne dni za dijake in osnovnošolce. Najprej so Kostel obiskali drugi in tretji letniki gimnazijskega programa Gimnazije in srednje šole Kočevje, nato pa smo kulturni dan izvedli tudi s šestošolci, osmošolci in v juniju še drugošolci OŠ Stara Cerkev.  Pri načrtovanju dni dejavnosti smo sodelovali z vodstvom ali učitelji, s katerimi smo uskladili želje in potrebe ter prilagodili izvedbo časovnim in vsebinskim okvirom.

Dijakinje in dijaki so tako združili kulturni in športni dan, pri čemer je s strokovno razlago časa turških vpadov na naših tleh sodeloval tudi Mihael Petrovič ml., nato so se mladi seznanili s kulturno dediščino Babičine kuhinje, imeli voden ogled gradu Kostel, nazadnje pa so se v prijetnem tempu še razgibali po poti Mikulovega vraga.

Tudi osnovnošolci so kulturni dan popestrili s sprehodom. Najprej so se v spremstvu učiteljic peš spustili od Delača do parkirišča pod gradom in se že zjutraj nadihali svežega zraka v objemu bujnega zelenja.

Na parkirišču smo izvedli spoznavno igro s karticami, pri kateri smo izvedeli nekaj zanimivosti eden o drugem, nato pa smo se podali do prve postaje – gaug oziroma vislic.

Na poti na grad smo se ustavili v Babičini kuhinji, kjer je gospa Mojca Skender učenkam in učencem prestavila zbirko predmetov, najstarejšo ohranjeno kostelsko nošo in novo zbirko ročnih del. Tako so se seznanili z delom kulturne dediščine Kostela, še več pa so o življenju nekoč izvedeli ob ogledu zbirke Sledi časa na gradu. Dodobra so se poučili o zgodovini gradu, turških vpadih, lastnikih in vsakdanjem življenju grajskih in tlačanov, še posebno pa je mladino navdušil grajski vragec.

Učenke in učenci so pridno rešili razredu smiselno prirejen in medpredmetno zasnovan učni list, ki združuje znanje zgodovine, geografije, slovenščine, angleščine in še česa. Tako so učenke in učenci preko zanimivih vprašanj in nalog novo znanje utrdili in ga povezali z že znanim.

Na koncu so se nekateri okrepčali s sokom ali pa za spomin na lep dan kupili magnetek ali celo meč!

Naj se pohvalimo, da smo po kulturnem dnevu prejeli sporočilo ene od šestošolk, ki pravi, da je bil to NAJBOLJŠI KULTURNI DAN KADARKOLI.

Razgibana razlaga, skrivnostne sobane in naravno okolje so na mladino očitno dobro vplivali, saj so bile vse skupine odzivne, polne vprašanj in idej, kar je bistvo tovrstnih kulturnih dni. Predajanje znanja, ohranjanje in širjenje zavedanja pomena kulturne dediščine in negovanje pozitivnega odnosa do domačih krajev je naše poslanstvo. Ko se to dotakne mladih, pa je naš cilj izpolnjen.

Če tudi sami razmišljate o obisku gradu – naj bo to družinsko popoldne, sindikalni izlet, teambuilding ali dan dejavnosti v šoli, nam pišite na zavod@visitkostel.com ali nas pokličite na 051 328 682. Z veseljem vam bomo pomagali zasnovati obisk, kot si ga želite.

Tinkara Hodnik, Zavod za kulturo in turizem Kostel 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki