fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Kostel je lahko idealen kraj za počitniška doživetja tudi za domačine

Ste za kratek izlet, pa nimate časa za načrtovanje, iskanje nastanitev in dolgo vožnjo? Si želite novih doživetij, vendar vas pestita časovna stika in navite cene turističnih ponudnikov? Potrebujete odklop v objemu zelenega gozda, obenem pa si želite malce zamenjati domače okolje?

Mnogi prebivalci Kočevja se radi ohladijo v zeleni lepotici Kolpi, nekateri pa imajo to srečo, da v hiši prednikov ali na vikendu v Kostelu preživijo dobršen del prostih trenutkov. Vendar pa Kolpa in gozd nista edino, kar Kostel nudi za kakovostno preživljanje dopusta ali kratek pobeg od vsakdana.

RAZNOLIKE NASTANITVE

Čeprav je Kočevje od Kostela oddaljeno le približno pol ure vožnje, je zbuditi se v dolini s pogledom na grad ali v tipični kostelskih hiši svojevrstno doživetje in prava osvežitev. V Kostelu lahko izbirate med nastanitvami na turističnih kmetijah, igrificirani kmetiji, v glamping hišicah, v kampu, zasebnih nastanitvah ali okusite življenje nekoč v tradicionalno opremljeni hiši oziroma sobah.

PLANINSKE IN KOLESARSKE POTI

Kostel je prepreden z razgibanimi planinskimi in kolesarskimi potmi. Urejena in markirana Kostelska planinska pot vabi z osupljivimi razgledi na zgornji del doline reke Kolpe ter naravnim čudom – sedem metrov visokim kamnitim Kuželjskim oknom. Za krajši planinski izlet je primerna Kostelska grajska pot, ki vodi skozi mnoge tipične vasice in zaselke, na poti pa se planinci seveda ustavijo tudi na vodenem ogledu gradu Kostel ali odigrajo igro pobega Castle Escape. Z vodnico se lahko odpravite tudi na meditativni pohod ali se prepustite gozdni kopeli. Po trasiranih poteh v Kostelu pa lahko uživajo tudi kolesarji. Razgibana gorsko-kolesarska Gamsova pot je primerna tudi za e-kolesa, ki si jih izposodite v Kostelu in se na pot podate z vodnikom. Za družine priporočamo krajšo Kostelsko družinsko pot, s kolesom pa se lahko odpravite na daljšo krožno pot ob Kolpi, ki vodi tudi skozi občini Kočevje in Osilnica.

FOTO: Florjan Jurjevič.

DOŽIVLJAJSKI DAN V DRUŽBI OSLIČKOV

Ste za malce drugačno doživetje v stilu nekdanjih tihotapcev, ki so po naših krajih tihotapili sol in drugo vredno blago? Seveda na potepu z oslički ne boste tihotapili dobrin, pač pa bodo mlajši otroci osle zajahali, starejši pa bodo z ekološko malico otovorjenega oslička na sprehod po skritih poteh Kostela popeljali na povodcu. Med potjo boste spoznali zgodovino pokrajine, se ustavili na gradu Kostel, po želji odigrali igro pobega in svoje doživetje zaključili s piknikom ob Kolpi ter skokom v prijetno osvežilno vodo.

KULTURNA DEDIŠČINA

Razgibana pokrajina na samem jugu države se ponaša z bogato kulturno dediščino, ki jo negujejo mnoga društva, posamezniki in Zavod za kulturo in turizem Kostel. Ob predhodni najavi si tako lahko ogledate edinstveno zbirko Babičina kuhinja z nošo iz 19. stoletja ter zbirko ročnih del Iz babičine skrinje. Na gradu Kostel burno zgodovino gradu predstavimo prilagojeno gostom, slednji pa se seznanijo tudi z zanimivo etnološko zbirko Sledi časa in si ogledajo razstavo klekljanje čipke.

 KULINARIČNA DOŽIVETJA

Z nekaj iznajdljivosti iz Kostela vsekakor ne boste odšli lačni in žejni. V prijetnem ambientu gradu Kostel lahko ob predhodnem naročilu uživate v grajski piknik cajni, polni domačih dobrot lokalnih ponudnikov, ali se ohladite z lokalnim pivom, sokom, vodo in zeliščnim ledenim čajem. Za najavljene skupine po želji pripravimo tudi degustacije lokalnih dobrot – sira, želodca in rakije. Na turističnih kmetijah lahko okusite tradicionalne jedi, ki jih vsaka kuharica ali kuhar pripravlja po svojih skrivnih receptih

Svoja doživetja seveda lahko združite z doživetji v okoliških krajih destinacije Kočevsko in širše! Vabljeni na oddih v Kostel!

Zavod za kulturo in turizem Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki