fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Kočevsko-primorska glasbena poslastica

Glasbena šola Kočevje je v dvorani OŠ Ob Rinži pripravila prav poseben koncert orkestrov. Kočevskim učencem so se na odru pridružili vrstniki iz Glasbene šole Koper, s katero kočevska glasbena šola plodno sodeluje že vrsto let. Predstavilo se je pet domačih orkestrov in dve zasedbi gostov z Obale. Obiskovalci so lahko uživali v dobri uri razgibanega programa orkestrskih priredb znanih klasičnih in pop uspešnic, ravnatelja obeh šol pa sta bila zadovoljna s še enim večerom izmenjave in prepleta glasbenih znanj ter veščin.

»Sodelovanje s koprsko glasbeno šolo je začel moj predhodnik Jože Rajk. Veseli me, da vezi uspešno ohranjamo in negujemo naprej. Koprska šola je ena najboljših v Sloveniji, zato se lahko od njih veliko naučimo. Upam pa, da tudi oni od nas odnesejo kakšno pozitivno izkušnjo. Na dve leti se izmenjujemo kot gostitelji, letos smo na vrsti mi, naslednje leto pa bomo znova gostovali v Kopru. Pred vsakim nastopom ravnatelja narediva načrt kakšne zasedbe in katere skladbe se bodo predstavile. Letos sva dala poudarek orkestrom glasbenih šol. Naša šola se je predstavila s petimi – pihalnim, godalnim, kitarskim, harmonikarskim in jazzovskim orkestrom. Koprčani pa so nastopili z zelo kakovostnim pihalnim orkestrom, ki ga poleg osnovnošolcev tvorijo tudi srednješolci, in z mladinskim pevskim zborom. Prvi del koncerta je bil posvečen domači šoli, drugi pa gostujoči,« pojasnjuje ravnatelj Glasbene šole Kočevje Bojan Oražem.

Izmenjava izkušenj in spoznavanje drugačnosti

Koprski ravnatelj Iztok Babnik je o programu, ki ga je za tokratni koncert pripravila njegova šola, dejal: »Bil je tipičen zborovski, torej zabaven in sodoben. Poleg učencev iz koprskih osnovnih šol so nastopili tudi dijaki Umetniške gimnazije Koper, saj v naši glasbeni šoli izvajamo tudi pouk na srednješolskem nivoju. Za občinstvo smo pripravili mešanico zabavnih in klasičnih dobro znanih melodij, tako da je vsak lahko prišel na svoj račun in užival v kakovostni glasbi.«

 

Sodelovanje med šolama pa nikakor ne pomeni le skupnih nastopov, pač pa je zastavljeno precej širše. Vrstniki se med seboj spoznavajo, se družijo ter si izmenjujejo različne (glasbene in druge) izkušnje. »Prihajamo iz dveh različnih koncev Slovenije, zato se razlikujemo tudi v kulturnem smislu. Kočevje »diha« drugače kot slovenska Obala, zato radi pridemo in se vračamo na Kočevsko. Vedno doživimo nekaj novega, kar je zanimivo tako za naše učence kot tudi za učitelje. Vidimo drugačne pristope k poučevanju glasbe in različne načine igranja, enako pa velja tudi za Kočevce, ko pridejo k nam. Večkrat nas obiščejo s polnim avtobusom, saj otroke na morje spremljajo tudi starši, kar se mi zdi res lepo,« sklene prvi mož gostujoče glasbene šole.

Izidor Volf

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki