fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Novice Občina

Kočevje združilo moči

V Kočevju smo v sodelovanju z različnimi ustanovami in podjetji ter pomočjo vseh vas uspešno vzpostavili mrežo prostovoljcev ter interventno pomoč starejšim občanom in rizičnim skupinam prebivalcev za dostavo nujnih življenjskih potrebščin. Ekipa prostovoljcev za oskrbo, ki jo trenutno sestavljajo zaposleni na Občinski upravi Kočevje, je doslej opravljala predvsem dostavo zdravil osebam v izolaciji, opravljena pa je bila tudi dostava živil starejši osebi, ki živi sama.

Na telefonsko številko 070 183 048, ki je na voljo od ponedeljka do petka, med 8. in 12. uro, smo prejeli že ogromno klicev. Vsem se trudimo odgovoriti po najboljših močeh in svetovati, kako se lahko organizirajo sami in izkoristijo na primer spletne trgovine ter dostavo hrane na dom. Ker pa je številka primarno namenjena oskrbi starejših in oseb v samoizolaciji, v nadaljevanju tudi podajamo odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj.

Rdeči križ Kočevje je vzpostavil mrežo prostovoljcev, ki bo izjemnega pomena, v kolikor se razmere v bodoče poslabšajo. Doslej se je na poziv odzvalo 31 posameznikov, 18 za oskrbo starejših, 8 za pomoč na triažni točki in 5 za varstvo otrok. Trenutno imamo še vedno največjo potrebo po prostovoljcih prav za triažno točko, saj so vsi prostovoljci že razporejeni na delo in nam primanjkuje dodatnih oseb. Iščemo bolničarje civilne zaščite z opravljenim 70-urnim tečajem prve pomoči ter polnoletne dijake in študente višjih letnikov zdravstvene smeri. Javite se na mail prostovoljci.kocevje@gmail.com.

Vsem se iskreno zahvaljujemo za odziv in pomoč v teh časih, ko lahko s skupnimi močni, povezovanjem in sodelovanjem naredimo največ. Znova smo dokazali, kako veliko srce imamo prebivalci Kočevske, ko gre za res. Hvala!

Pomoč občanom 070 183 048 – najpogostejša vprašanja in odgovori

Komu oz. čemu je klicni center namenjen?

Klicni center je vzpostavljen izključno za osebe z nujnimi potrebami, ki jim bližnji ne morejo pomagati ali se drugače organizirati (npr. naročilo iz spletne trgovine, dostava tople hrane na dom).

Na kakšen način deluje oskrba s hrano na domu?

Na voljo za izbiro so trije različni paketi (hladni paket, suhi paket in higenski paket), ki jih pripravlja Mercator, prostovoljec pa prevzame v skladišču. S tem se zagotovi večjo varnost pred okužbo tako za prostovoljce kot oskrbovane osebe. Paket se plača po položnici, ki jo izda Komunala Kočevje. Prosimo, da se zato upošteva navodila klicnega centra in se predloži vse potrebne podatke.

Kako dostavljamo zdravila?

Dostavlja se le zdravila brez doplačila. Zdravila prostovoljec v skladišču lekarne prevzame na podlagi predhodno poslanih podatkov klicatelja in jih dostavi brez osebnega kontakta.

Kako je z oskrbo socialno ogroženih?

Redne delitve pomoči hrane se zaradi ukrepov začasno ne izvaja. V izrednih situacijah se prevzem dogovori z RK Kočevje.

KLJUČNE TELEFONSKE ŠTEVILKE:

Vstopna točka ZD Kočevje ob sumu na koronavirus: 040 314 547
Splošne informacije ZD Kočevje o koronavirusu: 040 524 849
Interventna oskrba občanov: 070 183 048     

Državni klicni center za informacije o koronavirusu: 080 1404

Katja Godeša, Občina Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki