fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice

Kočevar in Krošnjar odslej v novem formatu

Izziv ohranjanja in varovanja narave je pred nami. In sprejeli smo ga!

Ustvarjalci časopisa Kočevar in Krošnjar se še kako zavedamo pomena narave in problematike onesnaževanja le-te. Izziv reševanja in varovanja okolja je postal še toliko bolj pomemben od časa epidemije koronavirusa naprej, kjer je veliko govora predvsem o odpadni plastični embalaži in ostalih odpadkih, ki se bodo razgrajevali še desetletja ali celo stoletja.

Seveda pa ni zanemarljivo tudi onesnaževanje okolja zaradi prekomerne izdelave in porabe papirja, za katerega je potrebno porušiti nešteto dreves, ki so zaradi proizvodnje kisika ključna za preživetje človeštva, poleg tega pa proces proizvodnje papirja v okolje sprošča številne negativne učinke, predvsem v vodnem ekosistemu. Podrobnejši podatki kažejo na to, da se vsako leto izgubi približno 15.000 milijonov dreves, kar pomeni, da če bi se ta trend nadaljeval, bomo drevesa v tristo letih izbrisali s planeta.

Varujemo okolje

Negativnim učinkom na okolje se želimo v čim večji meri izogniti tudi mi, zato smo se odločili, da bomo odslej časopis tiskali na recikliranem papirju ter tako poskrbeli za minimalno onesnaževanje okolja.
Izdelava recikliranega papirja v večji meri sledi trajnostnim smernicam, saj se izogne sečnji, obenem pa porabi neprimerno manj energije. Postopek tiska na recikliranem papirju je nekoliko drugačen od običajnega, saj je star papir že popisan ali potiskan, zato ga je potrebno beliti. V ta namen se uporabljajo različni postopki, med katerimi je okolju prijaznejši postopek beljenja s peroksidom, kisikom ali ozonom. Odpadna voda, ki ob tem nastaja, tako vsebuje zelo malo ali nič snovi, ki bi jih bilo potrebno očistiti.

Večji format za lažjo berljivost in večji učinek oglaševanja

Poleg izbire drugačnega, bolj ekološkega papirja, smo se odločili, da spremenimo tudi velikost samega časopisa, saj bo odslej nekoliko večji, kar je koristno tako za vas, bralce kot tudi oglaševalce. Večja pisava bo marsikomu olajšala branje. Poleg tega pa bodo tudi oglasi odslej večji, kar izjemno koristi oglaševalcem, prav tako pa tudi vam, saj boste lažje prebirali vsebino oglasov.

Želimo si, da bi s tem dejanjem spodbudili tudi druge, ki kakorkoli tiskajo na papirju, da se odločijo za alternativnejši, bolj ekološki pristop, in tako s skupnimi močmi varujemo naravo. Verjemite, ne bo vam žal!

Uredništvo

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki