fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

(FOTO/VIDEO) Kmetje zavzeli ulice Kočevja: Kaj sporočajo?

Okoli 30 kmetov iz Kočevja in okolice se je danes zbralo z namenom, da podprejo kmete širom Evrope. V znamenju protesta so se s traktorji, opremljenimi s transparenti in zastavami, zapeljali po Kočevju in izrazili nezadovoljstvo, ki že nekaj časa pesti njihovo panogo, ki je zelo pomembna tudi za vse nas.

“V združenju kmetov Kočevske smo se zbrali, da pokažemo Sloveniji, da na Kočevskem ne živijo samo zveri in divjad,” so bili jasni zbrani kmetje Kolpske in Poljanske doline ter vsi okoliški kmetje Kočevja. Danes so se v prvi vrsti odpovedali delu, da podprejo evropskega kmeta, ki očitno ne govori dovolj glasno, da bi ga uslišali.

V Sloveniji bo v prihodnjih dneh napovedanih še več podobnih shodov. Protestniki načeloma zagovarjajo ista stališča. Kmetje v čim krajšem času pričakujejo rešitev glede izvzetja plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD plačila) iz obdavčitve. Želijo redno terminsko izplačilo, kjer bi se moralo upoštevati prednost izplačila za vse kmete, ki imajo kmečko zavarovanje in jim je kmetijstvo glavni vir dohodka. Zavzemajo se za zaščito kmetijskih zemljišč in so proti uporabi kvalitetnih kmetijskih zemljišč za vzpostavitev industrijskih con in drugih gradbenih parcel.

Josip Blaževič, pobudnik shoda v Kočevju, opozarja tudi na ureditev problematike zveri in ostale divjadi, škode po njej ter posledično poplačilo nastalih škod.

Josip Blaževič.

Luka Hobič poudarja še eno pomembno točko, in sicer vključitev širše javnosti v prepoznavnost kvalitete lokalne samooskrbe. Zavzemajo se, da se v javne zavode uvede več lokalne oziroma slovenske hrane in ne zgolj 40 %. Poudarjajo, da najugodnejši ponudnik ne prinaša nujno tudi kvalitete.

“Najprej morate biti lačni, da bi razumeli kmeta”, “Ko pade kmetijstvo, pade država”, “Kmet je tisti, ki ohranja to deželo zeleno”. To so zgolj nekatera sporočila, ki jih imajo naši kmetje za državo in ljudi. Med vožnjo po ulicah Kočevja so mimoidoči pozdravljali protestnike in se strinjali, da je kmet tisti, ki ohranja to deželo zeleno in ljudi zdrave.

 

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki