fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Narava & zdravje

Kako na naraven način zatreti plevel?

Sezona piknikov in s tem obiskov se bo počasi pričela, plevel pa že kuka med tlakovci in robniki. Puljenje je sicer naraven, a hkrati potraten način odstranjevanja le tega, ker nam vzame veliko časa, hkrati pa trpi naša hrbtenica. Obstajajo tudi drugi cenovno ugodni in ekološki načini zatiranja plevela. Vendar velja opozoriti na previdnost, takšno odstranjevanje plevela lahko uniči že posajene rastline.

Voda

Voda je brezbarvna snov, brez vonja in okusa, ki je glavna sestavina zemljine sfere in vseh znanih živih organizmov, hkrati pa lahko deluje tudi proti plevelu. Vodo enostavno zavremo in polijemo po plevelu. Lahko uporabimo kar tisto, v kateri so se kuhale testenine ali krompir.

Soda bikarbona

Sodo bikarbono oziroma jedilno sodo posipamo po plevelu, ki ga bo uničila s svojo bazičnostjo.

Sol

Sol lahko tako kot sodo posipamo med tlakovci, še bolj učinkoviti pa bomo, če raztopimo eno skodelico soli v dveh skodelicah vode ter poškropimo po nezaželenih rastlinah. Še boljši učinek bomo dosegli, če solno mešanico zavremo in polijemo po plevelu.

Kis

Alkoholni kis ni primeren samo za vlaganje ali čiščenje, temveč tudi za zatiranje plevela. Lahko uporabimo kar jabolčnega. Če imamo oba, ju lahko zmešamo skupaj in poškropimo po plevelu, uporabimo lahko škropilnico od porabljenega čistila. Če imamo na voljo eterična olja agrumov (limona, pomaranča, grenivka) jih lahko dodamo, a vendar moramo potem mešanico pred uporabo dobro pretresti. Če želimo, lahko dodamo skodelico soli, s čimer bomo dosegli še večjo učinkovitost. Nikar pa ne mešajte kisa s sodo bikarbono, ker bosta snovi skupaj reagirali in ne bosta imeli nobenega učinka proti plevelu.

DB.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki