fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Kaj so nam povedali dobri možje meseca decembra?

Konec leta smo k intervjuju povabili decembrski trio, ki širom sveta razveseljuje otroke in mlade po srcu. Ker so možje v decembru zelo zasedeni, smo pogovor z njimi opravili preko Zooma. Čeprav Miklavž, Božiček in dedek Mraz niso ravno navdušeni nad sodobno tehnologijo. Vendar se zavedajo, da se svet obrača čedalje hitreje in da se je potrebno prilagajati spremembam. Česa si sami želijo in kaj je tisto, kar jim da energijo, da »preživijo« december.

Miklavž, vi ste svoje delo že opravili. Ste si oddahnili? 

Miklavž:  Ja, čeprav je moje delo najlepše na svetu, priznam, da sem vesel, da predajam štafeto Božičku in dedku Mrazu. Lahko povem, da so bili otroci izjemno pridni. Zdaj ne vem, kaj je »oklestilo« to otroško nagajivost. Zdi se mi, da tudi televizija in telefon. Opažam, da so vse več na teh pametnih napravah, dvomim, da je to tako pametno. No, zato so moji nagajivi pomočniki letos bolj nagajali staršem, ki otrokom buljenje v ekran dovolijo. Dodati moram še to, da sem letos bolj skromen, podražitve so res neusmiljene tudi do mene in moje ekipe. Morda bo dedek Mraz bolj radodaren, glede na to, da je podražitve izzvala stran, ki je njemu bolj blizu. (smeh)

Dedek Mraz: Se nisva zmenila, da pustimo politične teme. (smeh)

Miklavž: Saj veš, da sem se malo pošalil. No, da razjasnimo za vselej – z dedkom Mrazom sva dobra prijatelja. In sva kar malce užaljena, da naju (še) vedno postavljajo na levo in desno. Bistvo je, da sva dobra in da razveseljujeva ljudi.

Božiček, vsi vas že nestrpno pričakujejo. Kako ohranjate kondicijo za najbolj obremenjujoči del leta? 

Sem že kar malo na trnih, ja. Glede na to, da me tako radi povezujejo s kapitalizmom, ljudje od mene tudi največ pričakujejo. To me kar obremenjuje. Trenutno moji pomočniki ropajo trgovine in moram priznati, da je vsega kar preveč. Po drugi strani pa je čedalje več tudi domov, kjer me pričaka mrzlo ognjišče. Žal mi je, da se takšne razlike poglabljajo. Zdaj pa na vaše vprašanje, kako nabiram kondicijo … V bistvu za mojo energijo poskrbijo kar otroci, ki mi pridno puščajo piškote in mleko. Ob tej priložnosti vas prosim, da polnomastno mleko zamenjate za manj mastno ali mleko rastlinskega izvora. Pri piškotih morda razmislite o ovseni različici, ker so dimniki čedalje bolj ozki. (smeh) Kot veste, me okoli peljejo jelenčki, tako da res (pre)malo hodim. Na srečo ne potrebujem prevoznega sredstva na gorivo, ker bi ob teh cenah obubožal. Malo me skrbi moj Rudolf in njegov rdeči nos, ki stalno potrebuje polnjenje. Upam, da dobim kakšno subvencijo za električno polnilnico.

Vidimo, da imate tudi gospodje na pomembnih položajih čisto vsakdanje skrbi. Ob tem me zanima, kako se soočate s konkurenco spretnega nakupovanja in dostavnimi službami?  

Vsi: Sprva smo se konkurence malo zbali. Po tem ko smo videli, koliko veselja prinesejo naša darila, smo videli, da se nimamo česa bati. Kljub temu da je »klikanje« tako enostavno, je naše darilo neprecenljivo. Moramo pa pohvaliti fante in dekleta dostavnih služb, da kdaj pa kdaj delo opravijo namesto namesto nas.

Dedek Mraz, kakšen december je za vami? Vi prihajate kot zadnji …

Konec leta je zame zelo pester. Nastopam v šolskih predstavah, v vrtcih in še vedno sem najbolj priljubljen v podjetjih, ki organizirajo obdarovanja za otroke zaposlenih. Babici Zimi, moji ženi in managerki, telefon ne neha zvoniti. Malce je jezna, ker v moj dom pod Triglavom pridem šele po novem letu. Morda je tiho – kot mnogi drugi – upala, da me bo povozil sistem. Ampak, »siva kučma, bela brada« – se ne da. (smeh)

Otroci vas že novembra začnejo nagovarjati v pismih. Se morda kakšnega pisma prav posebej spomnite? 

Vsi: Kar se tega tiče, so otroci res pridni. Pisma so napisana pravočasno, lepo in čitljivo. Seznami želja pa so res kar bogati. Vseh želja res ne moremo izpolniti. Pogosto nas prosijo za bratca ali sestrico, vsa ta pisma romajo potem do gospe Štorklje.

Česa pa si želite vi, kaj želite ljudem? 

Miklavž: V bistvu si želim, da bi bili ljudje bolj prijazni do sebe, kar bi pripeljalo tudi do tega, da bi bili bolj prijazni do drugih. Želim si, da bi imeli mir v sebi, da ne bi povzročali vojn drugim. Aja, želim si tudi, da izumijo univerzalno čistilo za črnilo, ki ga za seboj puščajo moji parklji. Ker vsako leto dobim toliko pritožb obupanih gospodinj, da je ta tradicija že resno ogrožena.

Božiček: Želim, da se ljudje začnejo zavedati, da srečo ne prinaša le drag avtomobil in razkošno stanovanje. Kaj pomaga, če za volanom sedi nesrečen človek in v super modernem domu živi nesrečna družina. Materialnih stvari si ne želim – no, in potem pravijo, da sem produkt kapitalizma. (smeh)

Dedek Mraz: Če sta moja draga prijatelja začela z lepimi, nematerialnimi željami, si bom jaz dovolil začeti z željo po novi kučmi. Saj veste, danes se moram zaradi nje zagovarjati. Torej si želim kučmo, ki bo živalim prijazna. Na splošno pa si želim, da v letu 2024 ljudje začnejo sprejemati, spoštovati in poslušati tudi tiste, ki jih sicer ne. Morda pa slišijo kaj lepega.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki