fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Novice Zdravje

Jože Majes: Krvavi mlečnik na našem vrtu

Le kdo ga ne pozna. Latinsko ga imenujemo Chelidonia Majus. Ta trajna zel ima specifično turkizno zeleno barvo z rumenimi cvetovi. Rastlina se razmnožuje z črnimi semeni, ki jih raznašajo mravlje. Iz izkušenj vam lahko povem, da rastlina zaenkrat ni ogrožena. Čeprav smo ga v preteklem letu pobrali, ga čez eno leto lahko zopet naberemo dovolj. Pri nas ga najdemo ob zapuščenih starih hišah ob zidovih in cerkvah. Ta od 50 do 80 cm visoka rastlina cveti od maja do meseca julija. Visoke vročine ne prenaša. Zato ga tisti, ki ga želite uporabljati za odstranjevanje bradavic in papilomov na koži, spravite v primerno posodo in dajte na senčno mesto. Čeprav najdemo o njem različne članke, v katerih ga priporočajo tudi za notranjo uporabo, se temu raje izogibajmo. Ker rastlina vsebuje večje število alkaloidov, jo štejemo za strupeno zelišče. Znanstveniki so ugotovili, da v primeru zaužitja strupene snovi v rastlini prevladajo zdravilne učinke. Zato svetujem uporabo krvavega mlečnika le zunanje.

Največ zdravilnih rastlin se nahaja v korenini

Čeprav za zdravljenje bradavic in papilomov na koži uporabljamo rumeni sok, ki se nahaja v stebelcih te rastline moramo vedeti, da se največ te zdravilne rumene snovi nahaja prav v korenini. Zato težimo k temu, da pripravimo pripravek, ki ga lahko uporabimo ne glede na letni čas. S 50 % etanolom si pripravimo tinkturo, ki jo po potrebi uporabljamo tudi pozimi ali v letnem času, ko rastlina ne cveti. Dokazano je, da pripravek iz krvavega mlečnika zavira virusne okužbe. Na naši koži smo priča virusnim napadom, kar se kaže s pojavom več različnih bradavic in izrastkov. Večinoma bradavice po določenem času same po sebi izginejo, ne glede na to, ali jih mažemo z različnimi mazili. To je znak, da jih naš imunski sistem sam premaga. Če pa imamo slab imunski sistem, kar je pogosteje pri starejših osebah, pa se bradavice in izrastki obdržijo.

Učinki zdravljenja s krvavim mlečnikom so zelo obstojni

Lep primer sem imel pri svoji ženi, ki se ji je na spodnjem delu ušesa naredila za lešnik velika bradavica. Bradavico si je redno mazala z sokom krvavega mlečnika, dvakrat dnevno. Po mesecu dni mazanja je bradavica počrnela in odpadla. Čeprav je od tega minilo že nekaj let se bradavica ni več pojavila, pa tudi nekih stranskih učinkov nismo zaznali. Od tedaj smo recept priporočili že mnogim ljudem, ki so bili z nasvetom zadovoljni. Ne priporočamo pa operativnih posegov na materinih znamenjih.

Poznam pa kar nekaj ljudi, ki si izrastke na koži dajo zamrzniti ali operativno odstraniti. Vendar je to odločitev vsakega posameznika, za kar pa jaz nisem pristojen.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki