fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Jejmo hrano dobrega okusa!

Zdrava hrana morda ni najlepša, najhitreje pripravljena ali najbolj živahnih barv. Zdrava hrana je tista, ki vašemu telesu priskrbi zdrave sestavine. Takšna brez škodljivih dodatkov, pesticidov, umetnih barvil in kovin.

Kaj se znajde na vašem krožniku? Marsikdo bo zdaj zamahnil z roko, češ da nima časa razmišljati, kaj in kje kupuje, ali pa do so stvari v supermarketih občutno cenejše kot na tržnici. Toda ali so tudi zdrave?

Lokalno pridelana hrana je zdrava. Kratke dobavne verige, poznavanje okolja, v katerem hrana raste, in vseh dejavnikov, ki bi nanjo lahko vplivali, so prednosti lokalne samooskrbe. Čeprav večina nima svojega vrtička, še vedno lahko kupuje hrano, za katero verjame in se lahko prepriča, da je zdrava. Zdrava hrana je dobrega okusa, kar priznavajo tudi številni vrhunski slovenski kuharji, ki odkupujejo lokalne sestavine.

Da bi spodbudili domačine, ki pridelujejo hrano, smo se lotili projekta Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa. Cilj je pomagati tistim, ki hrano pridelujejo, pa nimajo pogojev za njeno predelavo. Dnevi, preživeti na njivah, in vizija velikokrat niso dovolj, da se izdelek znajde v trgovini. Kajti naložba v opremo – ustrezen prostor z vsemi aparati – je za marsikoga prevelik zalogaj. Zato je največja naložba v sklopu omenjenega projekta predelovalni center. S sodobnimi aparati (štedilnik, pečica, šoker, hladilnica) opremljen prostor omogoča predelavo (ekološko) pridelane hrane. Predelovalni center (kuhinja, skladišče, hladilnica), urejen po HACCP standardih, je v pritličju kočevskega inkubatorja in na voljo vsem, ki doma nimajo ustreznih prostorov.

Med cilji projekta, katerega rdeča nit so zelišča, so še: spodbujanje ekološkega gojenja zelišč,  krepitev povezovanja med pridelovalci, predelovalci in potrošniki ter krepitev neposredne prodaje na kmetijskih gospodarstvih. Partnerji smo za osrednjo temo izbrali rastline, ki jih uporabljamo v kulinariki, vse pogosteje pa tudi v fitofarmaciji in kozmetiki.

Projekt Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa na območju LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe združuje Razvojni center Kočevje Ribnica, Zadrugo Zakladi Kočevske, Podjetniški inkubator Kočevje, Osnovno šolo Ob Rinži in Društvo Herbs. Je eden redkih, ki jih je Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja izbrala na 6. javnem razpisu za podukrep 19.3. Razpis spodbuja sodelovanje med lokalnimi akcijskimi skupinami in tudi LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe pri izvedbi projekta sodeluje s še tremi slovenskimi LAS-i in enim srbskim. Vsebina projekta in naložbe stremijo k uresničevanju strategije Od vil do vilic. Partnerji bodo zelišča vključili v prehranske proizvode, zasadili nove površine z zelišči ter razvili storitve, ki temeljijo na zeliščih. Po dveh letih in pol – toliko bo namreč trajal projekt – bo od Dolenjske do Krasa več zeliščnih vrtov, več zeliščnih izdelkov, več zeliščnih storitev in več ekoloških pridelovalcev hrane. Poleg tega pa tudi primerna oprema za predelavo hrane. Projekt je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

   

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki