fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kronika Ribnica

Ilegalni prehodi državne meje v letu 2019 strmo narasli, v Kočevju in Ribnici obravnavali več kot 2.000 primerov

Leto 2019 si bomo zapomnili po mnogih dogodkih, v spominu pa ostajajo tudi množični prebegi tujih državljanov, ki so jih policisti prestregli v obmejnih občinah. Tako je bilo tudi na območju Kočevja in Ribnice, zato smo na policijsko upravo Ljubljana povprašali o skupnem številu vseh prebežnikov, ki so jih v letu 2019 obravnavali policisti iz PP Kočevje in Ribnica.

Iz PU Ljubljana so nam sporočili, da so kočevski policisti v letu 2019 prestregli kar 1.584 tujih državljanov, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Izmed njih so prevladovali državljani Pakistana, ki jih je bilo 542, sledijo jim Maročani (191), Alžirci (185), državljani Bangladeša (151), Afganistana (148), Irana (92), Sirije (79), Iraka (59) ter ostali (Indije, Egipta, Palestine, Libije, Tunizije, Turčije, Šrilanke, Sudana, Somalije, Mjanmara, Zahodne Sahare, Hrvaške, Kitajske, Slonokoščene obale, Jemna, Eritreje).

Pričakovano manj so jih prestregli policisti PP Ribnica, in sicer 419 ilegalnih prebežnikov, izmed katerih so prav tako prevladovali državljani Pakistana (157), sledijo jim državljani Alžirije (47), Maroka (44), Egipta (30), Sirije (26), Bangladeša (20), Turčije (20) ter ostali (Eritreja, Palestina, Indija, Afganistan, Irak, Libija, Tunizija, Gvineja, Jemen, Sudan, Somalija).

Sicer pa so policisti na območju celotne Slovenije v obdobju od 1. januarja 2019 do novembra 2019 obravnavali skupno kar 15.221 ilegalnih prehodov čez mejo,  kar je za dobrih 70 % več, kot v istem obdobju predhodnega leta. Najpogosteje so obravnavali državljane Pakistana, ki predstavljajo kar četrtino vseh primerov, ter iz Alžirije in Afganistana. Strmo naraščanje števila ilegalnih prehodov izkazuje tudi trend, ki kaže, da so bile najštevilčnejše migracije v avgustu 2019.

PU Ljubljana, kamor spadata PP Kočevje in Ribnica, je po številu obravnav tovrstnih primerov na tretjem mestu, največ, kar tretjino primerov je obravnavala PU Koper, sledi ji PU Novo mesto.

Foto: Policija.si.

Ob prijemu tujih državljanov mnogi zaprosijo za mednarodno zaščito. Le-teh je bilo 4.734, med njimi je bilo največ državljanov Alžirije. Od lani se je število povečalo za 15,5 odstotkov. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah jih večina nadaljuje pot v ciljne države, kamor so namenjeni.

Foto: Policija.si.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki