fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Igor Antolin in Nik Obranovič iz Kočevja, vrhunska mojstra žara

Če sta vas Igor Antolin in Nik Obranovič slučajno povabila na piknik, ne premišljujte preveč. Kočevca sta namreč na tekmovanju ŠPENA’S INTERNATIONAL BBQ DAYS pripravila najboljša svinjska rebra med ekipami iz Slovenije. Zdaj veste, kje se dobro je. Tekmovalca sta nam povedala, kako sta si prisvojila ta slasten naslov, in z nami delila nekaj nasvetov za pripravo odličnih BBQ reber.

Kot se za piknik spodobi, je dogodek, združen s tekmovanjem, potekal v soboto, 20. 5. 2023. Pri Bubka baru pri Brežicah so se zbrali ljubitelji steakov in peke svinjskih reber, tudi izven naših meja.

Na tekmovanju v pripravi svinjskih reber je tekmovalo devet ekip, od tega šest iz Italije in Madžarske ter tri slovenske ekipe. Kočevska predstavnika sta osvojila skupno tretje mesto ter prvo mesto med slovenskimi predstavniki.

“Rebra je bilo potrebno pripraviti do točno določene ure. Do 17. Čez 15 minut pa jih je bilo potrebno oddati sodnikom na ocenjevanje. Sodnikov je bilo šest, tako da je bilo potrebno oddati za vsakega sodnika eno rebro (kost z mesom, seveda). Pri oddaji pa si dobil svojo številko, in potem si pod to številko ob razglasitvi izvedel rezultat. Sodniki pri ocenjevanju niso vedeli, čigava rebra ocenjujejo,” nam je potek tekmovanja pojasnil Igor Antolin.

Glavna organizatorja tega dogodka sta bila, s pomočjo sponzorjev, Iztok in Nataša Drobnič (Špena BBQ).

Da bi prepričala sodnike, sta Igor in Nik uporabila posebno tehniko priprave mesa. Meso sta pripravila v vertikalnem smokerju, ki je v obliki soda. Najprej sta rebra dimila na lesu češnje in jablane približno eno do dve uri. Nato sta jih zavila v aluminijasto folijo in jih kuhala še približno uro in pol, dokler notranja temperatura mesa ni dosegla med 94 °C in 98 °C. Po tem sta rebra zavila, prelila z BBQ omako in pustila v smokerju še 15 minut.

Okus njunega pripravljenega mesa je prepričal sodnike, vendar sta nekoliko slabše ocene dobila pri izgledu in strukturi mesa.

Mojstra pa sta z nami delila nekaj nasvetov. Poudarjata, da je pomembno paziti, da rebra ne bodo prepečena, saj bo meso suho. Če pa rebra spečemo premalo, bo tekstura mesa podobna radirki. Termometer je obvezna oprema za vse mojstre žara, kar pa velja tudi za ta dvojec.

“Midva sva žar mojstra zagotovo že vsaj 15 let. Kar se tiče BBQ peke, sta naju vsekakor navdušila Iztok in Nataša (Špena BBQ), ko sta leta 2020 organizirala delavnico BBQ. Udeležila sva se je in začela svojo pot v svetu BBQ peke,” pove sogovornik. Kupila sta si žar na oglje, lani pa tudi vertikalni smoker, ki jima je prinesel odlične rezultate.

Ta uspeh jima bo zagotovo prinesel veliko lačnih gostov na njune piknike. Seveda pa tudi mi pričakujemo vabilo!

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki