fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice PR Zanimivosti & Zabava

GSŠK: Kovinarji, strojniki in računalniški tehniki v novih prostorih do še več praktičnega znanja

Kako pomembno je, da na delo pride dober delavec, ve vsak delodajalec. Kakovost dobrega zaposlenega sestoji iz teoretičnega in praktičnega dela. Pomena prakse se še posebej zavedajo na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, kjer že pripravljajo prostore, v katerih bodo računalniški tehniki ter kovinarji in strojniki pridobivali nova praktična znanja.

Skupina bodočih računalniških tehnikov nas z velikim veseljem popelje skozi nove prostore Računalniškega servisa Vidrih. Šola s podjetjem sodeluje že od začetka uvedbe programa tehnik računalništva, kjer dijaki opravljajo praktični pouk nekaterih strokovnih predmetov.

»V prvem letniku programa računalniški tehnik spoznavamo komponente računalnika. Sami že lahko sestavimo računalnik in si posamezne elemente podrobno ogledamo. Tu dobimo prvo izkušnjo nameščanja operacijskih sistemov in aplikacij ter pri tem spoznavamo različne zakonitosti,« nam pojasnijo dijaki, ki večkrat poudarijo, kako pomembno je, da teorijo lahko preneseš v prakso.

V novem šolskem letu 2024/25 bodo že v novih prostorih, kjer bodo dobili poseben prostor za nemoteno izvajanje praktičnega pouka. Prav ure prakse so tiste, ki potrjujejo, da so izbrali pravo smer šolanja. Prvi letnik programa računalniški tehnik letos obiskuje 30 dijakov, jesen prinaša še dodatne vpise.

Do novih prostorov tudi kovinarji in strojniki

Gimnazija in srednja šola Kočevje se lahko pohvali s kakovostno lesarsko delavnico, medtem ko kovinarji in strojniki niso imeli primernega prostora za izvajanje praktičnega dela pouka.

»Kovinarska delavnica je bila v bistvu samo ena učilnica, z nekaj ročnega orodja. Šola ima v lasti en CNC stroj za obdelavo kovin, enega ima še PIK, ki nam ga bo posodil,« nam pojasni ravnatelj Gregor Pečan, ki nas popelje skozi prostor PIK-a, kjer bodo dijaki dobili mesto za praktično usposabljanje.

»V najem smo vzeli 190 kvadratnih metrov prostora, država je dala soglasje, kar pomeni, da bo tudi krila stroške najema. Zdaj sledi selitev dveh CNC strojev in orodja za ročno obdelavo. Imamo tudi robotsko roko proizvajalca ABB, s programsko opremo, ki smo jo dobili na državnem razpisu. Prosimo pa tudi Yaskawo, če bi pod ugodnimi pogoji lahko posodili še eno njihovo robotsko roko, ker je programska oprema drugačna in bi bilo zelo smiselno, da se dijaki usposabljajo na obeh« načrte razkrije Pečan.

Šola ima v tem prostoru namen vzpostaviti center za kovinarje, strojnike in računalniške tehnike. Poleg tega bodo lahko izbirne predmete izvajali še drugi programi. Sčasoma bi lahko izpeljali tudi kakšna manjša naročila, v smislu šolske proizvodnje, ter v popoldanskem času oddajali prostor drugim manjšim podjetnikom. Novi prostori so vodstvu in dijakom očitno dali nov zagon.

Bodoča delovna sila

Šola nagovarja in prosi lokalne podjetnike in obrtnike, da v primeru, če imajo stroj, ki ga ne uporabljajo, tega posodijo šoli. »Ali pa če imajo kaj za odpis, kakšne stare stružnice, rezkarje ipd.«

Trenutno je na šoli 66 strojnikov in 22 kovinarjev. Vodstvo upa, da bodo novi boljši prostori postopoma pripomogli tudi k boljšemu vpisu.

Bodoči kovinarji, strojniki in računalniški tehniki bodo na ta način že v šoli osvojili veliko praktičnega znanja, ki bo prav prišlo njim in njihovim bodočim delodajalcem.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki