fbpx
E-UTRIP
ZD Kočevje.
Aktualno Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

Gregor Košir: “Najprej bodo priložnost dobili zaposleni zdravniki v ZD Kočevje”

»Zadnji podatek, s katerim razpolagamo, je iz konca novembra, ko je bilo v Kočevju uradno 3.283 oseb brez izbranega osebnega zdravnika. Ta številka upošteva tudi veliko večino otrok in mladostnikov, saj stalnega pediatra v ZD Kočevje ni in se tudi ne morejo opredeliti,« je povedal direktor ZD Kočevje, Gregor Košir in nadaljeval, da »tu tudi še ni upoštevano, da je v začetku decembra začela delovati tudi druga koncesijska ambulanta v okviru Medicointerne, ki aktivno opredeljuje. Tako predvidevamo, da je v Kočevju trenutno manj kot tisoč odraslih oseb brez zdravnika,« svoja predvidevanja opiše Košir.

Trenutno obratuje akutna ambulanta, ambulanta za neopredeljene še »na čakanju«

V Kočevju že več kot pol leta deluje t.i. akutna ambulanta, kjer je vsakodnevno razpisan zdravnik in kjer obravnavajo vse paciente, ki tisti trenutek nimajo na voljo obravnave pri svojem zdravniku, kot tudi tiste, ki niso opredeljeni nikjer. Tako je pravzaprav akutna ambulanta tudi ambulanta za neopredeljene, zato, tako Košir, »trenutno z ministrstvom in Združenjem zdravstvenih zavodov še tolmačimo in razjasnjujemo nekatere podrobnost za zagon ambulante za neopredeljene, da bi jo lahko v najkrajšem možnem času zagnali.« Gre namreč za to, da se v tej »novi« ambulanti (ambulanti za neopredeljene) ne sme obravnavati pacientov zdravnikov, ki so še v odpovednem roku oz. so v bolniškem staležu, temveč zgolj tiste brez opredelitve. V akutni ambulanti pa so obravnavali vse – neopredeljene in tiste, ki osebnega zdravnika imajo, a ta trenutno ni na voljo.

Najprej priložnost zaposlenim v ZD Kočevje

Direktor pravi, da bodo čas, dolžino delovanja in število zdravnikov prilagajali razmeram in potrebam. »Ambulanta za neopredeljene bo prilagojena razpoložljivosti zdravnikov, verjetno se jih bo v njo vključevalo več, najprej bodo priložnost za delo dobili zaposleni zdravniki v ZD, potem pa po potrebi tudi ostali. Lahko, da bo ambulanta strogo ločena na akutni del za opredeljene v odsotnosti njihovega zdravnika in posebej za neopredeljene, da zadostimo zahtevam programa ambulante.« O vzpostavitvi omenjene ambulante za neopredeljene pa bodo ljudje pravočasno obveščeni, še doda.

Gregor Košir, direktor ZD Kočevje.

Zaenkrat še vedno velja, da vsak dan deluje akutna ambulanta na mailu akutna.ambulanta@zdkocevje.si in na številki 01 893 90 04.

Urne postavke: 80 EUR neto zdravniku, 35 EUR neto medicinskim sestram

Kot nam je pojasnil direktor ZD Kočevje, so urne postavke razumljene kot odredba na ravni države, zato bodo le-te veljale za vse ambulante po vsej državi, torej tudi v ZD Kočevje.

Gregor Košir: »Gre zgolj za gašenje požara«

Po tem, ko se je vsaj zadnjih 20 let opozarjalo, da potrebujemo temeljito reformo javnega zdravstva, gre v tem primeru za gašenje požara, saj tovrstna praksa ne zagotavlja konstantne oskrbe s strani osebnega zdravnika. Poleg tega bi morala država organizirati ambulanto, ki bi oskrbovala vse paciente, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov niso prišli do svojega zdravnika in ne samo tistih, ki niso nikjer opredeljeni. Na koncu večina takšnih išče pomoč na NMP, ki pa je primarno namenjena nujnim primerom,« nesmiselnost odločitve Ministrstva za zdravje vidi Košir in doda: »Preprosto – treba je zagotoviti v naslednji letih dovolj zdravnikov v nacionalni zdravstveni sistem. Vse ostalo pomeni nižjo kvaliteto oskrbe in slabšo dostopnost do zdravstva s strani zavarovancev.«

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki