fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

Gradnja dializnega centra se bo začela že ta mesec

Kočevski župan in direktor podjetja GiB gradnje Gašper Ploj sta včeraj podpisala pogodbo za obnovo stavbe na Roški cesti 20, v kateri bo občina skupaj z UKC Ljubljana zagotovila tudi dializni center. Po poročanju STA bo obnova stekla še ta mesec, prvi uporabniki pa bi lahko z dializo začeli do konca leta.

Pogodba predvideva obnovo stavbe nekdanjih blagovnih rezerv v neposredni bližini ZD Kočevje, ki jo je občina odkupila leta 2019.

V okviru prenove bodo poleg dializnega centra v stavbi še ambulante zobozdravstvene dejavnosti, v katere bodo prenesli ambulante iz ZD Kočevje in jih tako centralizirali, prostore Centra za duševno zdravje odraslih ter prostore za izobraževalne dejavnosti s področja zdravstva in prve pomoči.

Pogodba sicer prioritetno predvideva ureditev prostorov za dializni center, da bi lahko ta zaživel čim prej, saj bo s tem olajšano življenje 28-im dializnim bolnikom, ki se zdaj dnevno vozijo na dializo v Ljubljano.

Kot je za STA povedal župan, bodo prostore za dializni center zagotovili najpozneje do novembra, kar bi pomenilo, da bi lahko ta začel delovati še letos. Vse ostalo pa mora biti po pogodbi prenovljeno do avgusta prihodnje leto.

Potrebno opremo in kader za dializni center mora po lani podpisani predpogodbi z občino zagotoviti UKC Ljubljana. Ta bo imel prostore v brezplačnem najemu od občine, dializo pa mora zagotavljati najmanj 10 let.

Vrednost naložbe je 3,6 milijona evrov, od katerih bosta dva milijona prispevala ministrstvo za zdravje in ministrstvo za infrastrukturo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki