fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Gradeški praznik suhega sadja

Društvo za ohranjanje dediščine Gradež pri Turjaku je včeraj pripravilo že 17. Praznik suhega sadja na Gradežu, ki je zajemal vso društveno ponudbo in še več: ogled vasi, prikaz starih podeželskih opravil, gradeško kulinariko, bogato tržnico z domačimi izdelki, kulturni program, program za otroke, srečelov, gobarsko razstavo in veselico z ansamblom.

31 pohodnikov se je zgodaj zjutraj v spremstvu treh lokalnih vodnikov podalo na pohod po Trubarjevi rojstni fari, Turjaka, mimo Rašice do Škocjanske cerkve, kjer je bil znameniti Slovenec krščen. Gradeška planota je bolj zaživela okoli druge ure s kulturnim programom v izvedbi otroškega zbora podružnične šole Turjak. Že tradicionalno je nastopil tudi otroški zbor Krhelčki z Gradeža in folklorna skupina iz Račne.

Brez domačega sadja, sušilno sezono naj bi rešili s kakijem

Posebno pozornost je pritegnil ogled sušilnice sadja v peči na drva in pokušino pravkar posušenega sadja. “Hkrati smo pripravili prikaz tradicionalnih podeželskih opravil (ročna izdelava zobotrebcev, predenje na kolovratu), ogled ohranjene dediščine vasi, gobarsko razstavo in tržnico z izdelki domače obrti,” je povedal predsednik društva Lojze Senčar. Spomnil je, da se je letos prvič zgodilo odkar sušilnica obratuje, da v peči niso imeli sadja iz domačih krajev. Nekaj hrušk so kupili na Primorskem, sliv sploh ne bo za sušenje, za enkrat enako tudi jabolk. Sušilno sezono naj bi rešili s kakiji in delno s hruškami.

Župan pogreša vstajniško zagnanost

Velikolaški župan Matjaž Hočevar je pohvalil prizadevne Gradežane, ki na leto pripravijo štiri etnološke dogodke, hkrati pa je spomnil, da bodo kmalu začeli z obnovo sušilnice sadja. “Pogrešam taka društva, razen nekaterih, kot so gasilska in Društvo podeželske mladine. Ljudje smo čedalje bolj egoistični, hočemo, da nam občina vse da naredi. Pogrešam tudi tisto vstajniško društveno delo po vaseh, ko lahko sami največ naredimo. Sušilnica sadja se bo letos prizidala, z deli naj bi začeli še ta mesec. Bi se že pravzaprav že mogla, a je vmes prišlo do nekaterih zapletov. Seveda bodo člani gradeškega društva pomagali, da bo leseni nadstrešek za skladišče in manjšo skupino obiskovalcev do božiča in razstave jaslic dokončan,” ne dvomi Hočevar.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki