fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Gorska arnika

V začetku julija sem se mudil na Ribniškem Pohorju. S prijatelji smo pač koristili bone v bližnjem apartmaju. Seveda je bila moja prva skrb posvečena zdravilnim rastlinam tistega področja. Zanimivo je, da na določenem področju rastejo le določene vrste zdravilnih rastlin, medtem ko določenih ni. Zanimivo, da na tistem teritoriju ni bilo ranjaka, je pa bilo obilo vonjave kamilice in rdečega bezga. Nikjer tudi ni bilo videti košutnika. Prijatelje pa so bolj pritegnile gobe. Našli so obilo lisičk in poletnih gobanov – pšeničnih gob. Druge, ki jih niso poznali, so pustili pri miru.
Na enodnevni izlet smo se odpravili k Ribniškim jezerom, na višini okrog 1.400 m, v želji, da najdemo zaščiteno žužkojedo rastlino rosiko. Čeprav sem skrbno pregledal obalo tamkajšnjega šotnega jezera, te rastlinice, ki raste na vodi, nisem našel. Je pa raslo med borovci in ruševjem obilo nunca, ali kot mu rečejo konjske smrti. V bližini je med travino raslo obilo srčne moči, ki jo poznamo po tankem visokem stebeljcu in štirih rumenih venčnih listih. Čeprav sem prisotnim damam, ki so bile z menoj, razlagal, da se za tako imenovani Jeger majster uporabljajo korenike, ki se skrivajo v zelji, so me prepričevale, da se daje v žganje kar oboje.

Gorska arnika je zaščitena rastlina in razmeroma redka

Moje zanimanje je bilo posvečeno gorski arniki (Arnica montana – latinsko). Malo nad Ribniško kočo jo je bilo obilo. Doslej sem bil sveto prepričan, da je ta zaščitena trajnica bolj redka. Na tamkajšnjih travnikih pa jo je ob poti bilo veliko. Spoznal sem, da so planinci zelo osveščeni in je ne trgajo. Zato sem našim prisotnim damam svetoval, da če jo želijo dati v Jeger, naj naberejo par cvetov malo dlje od poti, da bodo to rožico lahko občudovali tudi drugi. Kot že rečeno se pri tej trajnici uporabljajo le rumeni cvetovi in še to le v zunanje namene. V zdravilne namene se iz cvetov dela tinktura oziroma mazilo. Ker je gorska arnika zaščitena in razmeroma redka, v zdravilne namene po svetu gojijo Ameriško arniko (Arnico camissoinis), ki ima iste lastnosti. Ameriška arnika je prav tako trajnica, le da pri izbiri zemlje ni tako izbirčna. Rabi le obilo sonca in vode. Pozimi naročimo sadike pri tistih, ki jo gojijo. Spomladi sedem do osem sadik posadimo na en kvadratni meter vrtne zemlje.

Arnika ni za notranjo uporabo!

Pa še nekaj o zdravilnosti arnike. Kot že rečeno ni za notranjo uporabo. Vsebuje določene srčne strupe. Je pa še vedno najboljše zdravilo za rane, zmečkanine, izvine, revmatične bolečine itd. Če si teh izdelkov ne moremo narediti sami, jih nabavimo pri zato usposobljenih proizvajalcih. Tudi mi jih imamo. Izdelujemo jih prav tako z rastlinskim glicerolom.

Še to opozorilo. V tem času v naravi raste obilo rastlin, ki cvetijo rumeno. Ne nabirajte vsega po vrsti, če rastlin ne poznate. Zato raje vzemite s seboj izkušenega botanika. Nabrali boste obilo dobrih rastlin, ki jih boste uporabilo ali v obliki čajev ali v kulinarične namene. Ste že kdaj jedli vzhodno gosjo travo, pečeno v testu? Poizkusite jo. Pa dober tek.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki