fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kronika Ribnica Zanimivosti & Zabava

Februar 2000: Medvedka ga je »objela« ob petju motorne žage

V zgodnjem popoldnevu, 24. februarja 2000, je medvedka, pri sekanju drv, 350 metrov visoko od prve hiše ob robu zasneženega gozda, v kotanji pri Adamovem lazu, je medvedka napadla Franca Gačnika iz Kota pri Ribnici. S seboj je imel psa, ki je zbudil pozornost mladiča, takrat je planila skrbna mati. Življenje mu so rešili Lazarska soseda, sin Beno, pogumna zdravnica dr. Alenka Nadler Žagar, pri šivanju izmaličenega telesa pa dva zdravnika v UKC Ljubljana.

Spremenjen videz glave s številnimi kanali po lasišču, licu, obrazu, ušesih in nosu, zlomljena roka, rane po hrbtu, rokah in nogah so močno posegli v njegov prejšnji videz. Prestal je več operaciji, po treh tednih je zapustil bolnico, tudi zaradi tega, ker sta ga na domu sredi marca obiskala tedanji podpredsednik vlade, Marjan Podobnik, in kmetijski minister, Ciril Smrkolj. Potolažila sta ga s knjigo Planiški junaki. »Bodi korajžen kot tile orli,« sta mu rekla. Ni vedel, ali bi darila zabrisal čez okno, ali zatlačil v peč. »Vlada bo morala plačati odškodnino,« sta mu še pristavila kanček upanja. Ker je bila obljuba na trhlih nogah, je šel z odvetnikom Čeferinom v civilno tožbo. Po dveh letih je sodišče državi naložilo, da mora Francu Gačniku za fizične bolečine in nevšečnosti v zvezi z zdravljenjem na podlagi ocen izplačati tri milijone tolarjev, za pretrpljen strah 3,5 milijona, za iznakaženost pol milijona, za duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti pa osem milijonov. Vse skupaj 15 milijonov tolarjev oziroma 35 tisoč evrov.

»Od takrat me v sanjah preganja medvedja tolpa, niti pogledati se ne upam proti Adamovemu lazu. Domači so mi dejali, da je zver še dolgo renčala in se smukala na kraju, kjer me je napadel, lovci pa se niso upali proti njej pognati krogle preprosto zato, ker niso imeli ukaza iz Ljubljane,« je France čas po okrevanju krajšal tudi z razlago usodnega dne in med znanci dejal, da ga je brundač hotel pokončati na delovnem mestu. Nabiranje drv je za silo božjo, za kmeta, vendarle delo, pa ta ista država, ki prepisuje zgolj omejitve, glavo tišči v pesek. Ob pomoči odvetnika je napel vse moči, da izterja svojo pravico. »Tokrat sem jo drago plačal jaz, že jutri pa jo lahko nekdo drug, prvi sosed, denimo. Oblast, ki hoče imeti medvede tukaj pri nas, naj ljudi zaščiti,« je takrat tarnal France.

»Državni organ je odredil varovanje medveda kot ogrožene živalske vrste s tem, ko je na območju, kjer je medvedka poškodovala kmeta, prepovedal lov nanj in s tem poskrbel za njegovo razmnoževanje. Zato mora država Gačniku izplačati odškodnino, poleg tega mu mora povrniti tudi njegove sodne stroške. K sodelovanju je sodišče pritegnilo več izvedencev medicinskih strok, ki so ocenili tožnikove poškodbe,« je zapisalo sodišče.

(mgć)

Prihodnjič: Sašo se je naredil mrtvega, rešil ga je medvedek

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki